Aktuelna epidemiološka situacija groznice Zapadnog Nila na teritoriji Beograda - 27.07.2018.

комарци репелентU skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ za sprovođenje epidemiološkog nadzora nad groznicom Zapadnog Nila, od druge polovine juna do 26.07.2018. godine, na teritoriji Beograda ukupno su prijavljena 32 slučaja obolevanja od neuroinvazivnog oblika groznice Zapadnog Nila (27 potvrđenih i 5 verovatnih).

U navedenom periodu registrovan je jedan smrtni ishod koji se može dovesti u vezu sa infekcijom uzrokovanom virusom Zapadnog Nila (osoba muškog pola, starosti 56 godina, hroničan bolesnik).

Kod svih obolelih infekcija virusom Zapadnog Nila laboratorijski je potvrđena u nacionalnoj referentnoj laboratoriji za ARBO viruse, Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Oboleli (32) imaju mesto prebivališta na teritoriji 10 gradskih opština i to: GO Palilula – 10, GO Zemun – 6, GO Rakovica – 4, GO Čukarica – 3, GO Novi Beograd – 3, GO Vračar – 2, GO Surčin – 1, GO Stari grad – 1, GO Mladenovac – 1 i GO Sopot – 1.

Od 32 obolele osobe najzastupljenije su osobe starosti preko 50 godina – 23 (71,9%), zatim slede oboleli uzrasta 40-49 godina – 3 (9,4%), uzrasta 30-39 godina – 3 (9,4%) i 20-29 godina – 3 (9,4%).

Prema podacima o načinu infekcije, ubod komarca na mestu prebivališta je potvrdilo 10 obolelih osoba (31,3%), a za 3 obolele osobe postoji podatak da su putovale u periodu od 3 nedelje pre pojave simptoma (9,4%).

U okviru Projekta „Entomološki nadzor komaraca i detekcija izazivača vektorskih zaraznih bolesti – groznice Zapadnog Nila, denga, čikungunje, Zika groznice i malarije“, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju redovno vrši uzorkovanje komaraca, a zaključno sa 27.07.2018 godine ukupno je dokazano prisusto virusa Zapadnog Nila kod komaraca na 47 lokacija na teritoriji Beograda.

MERE PREVENCIJE

Prevencija infekcije virusom Zapadnog Nila se zasniva na merama za suzbijanje komaraca i na ličnim zaštitnim merama.

Najeefikasniji način prevencije je sprečavanje uboda komaraca. U tu svrhu treba:

  • izbegavati izlaganje komarcima u vreme njihove najveće aktivnosti, u sumrak i zoru;
  • izbegavati područja sa velikim brojem insekata (šume, močvare i dr.);
  • Prilikom boravka u prirodi i na otvorenom koristiti sredstva (repelente) koja odbijaju insekte, na otvorenim delovima tela;
  • nositi odeću koja pokriva ruke i noge.

Drugi deo mera prevencije odnosi se na smanjenje / eliminaciju komaraca u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Preporučuje se:

  • postavljanje zaštitne mreže na prozore i upotreba zaštitnih sredstava (preparata) u vidu tableta, tečnosti i slično;
  • na otvorenom, gde radi, igra ili boravi, isušivanje izvora stajaće vode koja je potrebna za sve faze razvoja komaraca i eliminisanje mesta na koja se sklanjaju komarci (na taj način smanjuje se broj mesta na koja komarci mogu da polažu svoja jaja). Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz posuda za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, kanti, buradi, limenki, ukrasnih bazena i dr. Ukloniti odbačene gume i druge predmete u kojima može da se nakuplja stajaća voda.

Sistematsko suzbijanje larvi i odraslih formi komaraca je važna mera koju sprovode ovlašćene stručne službe na nivou grada.

 

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351