Возила на сунцу - опасност за децу и кућне љубимце!

дете у колимаДеца и кућни љубимци су често жртве високих темература у возилима. Довољно је да их оставите само на кратко, на неколико минута, да нешто обавите, а да за то време - нарочито уколико сте паркирани на сунцу, температура у колима значајно порасте.

Истраживања Универзитета Стенфорд и Центра за контролу болести, Атланта, САД су показала да и током релативно свежих али сунчаних дана температура у затвореном возилу може достићи висину опасну по живот. Забележени су случајеви када су деца су у возилима страдала од топлотног удара и при спољној температури од 17⁰С!

При спољашњој температури од 27⁰С, што одговара средњој максималној температура ваздуха у нашим градовима у току најтоплијих летњих месеци, температура у унутрашњости возила за веома кратко време може достићи чак 55 подеок Целзијусове скале!

Опрез са љубимцима

Љубимце никада немојте остављати у возилу када је спољна температура изнад 21⁰С, па чак ни у  хладу или са спуштеним прозором. Имајте на уму да пси и мачке не могу да се зноје као људи и да они своју телесну температуру снижавају дахтањем, које није ефикасно у условима када је ваздух у колима врео!

Децу и кућне љубимце никада немојте остављати саме у возилима,чак ни у хладу!

Такође, водите рачуна да ваша кола увек држите закључана, како малишанима не би пало на памет да се у игри без питања завуку у њих!

пас у колима

Савет више за родитеље:

  • Увек проверите задња седишта када излазите из возила – дешава се да због многобројних обавеза родитељи случајно децу забораве у колима, нарочито уколико су она мирна или спавају!
  • Уколико неко други вози ваше дете, увек проверите да ли је дете стигло безбедно на одредиште.
  • Имајте на уму да су деца јако осетљива на врућину, да се она брзо загревају, а телесна температура од 41,6 степени код детета може бити фатална!
  • Имајте на уму последице које ви и ваше дете можете имати због боравка детета у прегрејаном возилу - тешко, чак и фатално оштећење  његовог  здравља, а доживотно кајање за вас!

КОЛИКО БРЗО РАСТЕ ТЕМПЕРАТУРА У КОЛИМА?

Спољна температура (⁰С) Температура у возилу  (⁰С)
након 10 мин. након 30 мин.
21 32 40
24 34,5 43
27 37 45,5
29,5 40 48
32 43 51
35 46 54

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351