Vozila na suncu - opasnost za decu i kućne ljubimce

дете у колимаDeca i kućni ljubimci su često žrtve visokih temeratura u vozilima. Dovoljno je da ih ostavite samo na kratko, na nekoliko minuta, da nešto obavite, a da za to vreme - naročito ukoliko ste parkirani na suncu, temperatura u kolima značajno poraste.

Istraživanja Univerziteta Stenford i Centra za kontrolu bolesti, Atlanta, SAD su pokazala da i tokom relativno svežih ali sunčanih dana temperatura u zatvorenom vozilu može dostići visinu opasnu po život. Zabeleženi su slučajevi kada su deca su u vozilima stradala od toplotnog udara i pri spoljnoj temperaturi od 17⁰C!

Pri spoljašnjoj temperaturi od 27⁰C, što odgovara srednjoj maksimalnoj temperatura vazduha u našim gradovima u toku najtoplijih letnjih meseci, temperatura u unutrašnjosti vozila za veoma kratko vreme može dostići čak 55 podeok Celzijusove skale!

Oprez sa ljubimcima

Ljubimce nikada nemojte ostavljati u vozilu kada je spoljna temperatura iznad 21⁰S, pa čak ni u  hladu ili sa spuštenim prozorom. Imajte na umu da psi i mačke ne mogu da se znoje kao ljudi i da oni svoju telesnu temperaturu snižavaju dahtanjem, koje nije efikasno u uslovima kada je vazduh u kolima vreo!

Decu i kućne ljubimce nikada nemojte ostavljati same u vozilima,čak ni u hladu!

Takođe, vodite računa da vaša kola uvek držite zaključana, kako mališanima ne bi palo na pamet da se u igri bez pitanja zavuku u njih.

пас у колима

Savet više za roditelje:

Uvek proverite zadnja sedišta kada izlazite iz vozila – dešava se da zbog mnogobrojnih obaveza roditelji slučajno decu zaborave u kolima, naročito ukoliko su ona mirna ili spavaju!

  • Ukoliko neko drugi vozi vaše dete, uvek proverite da li je dete stiglo bezbedno na odredište.
  • Imajte na umu da su deca jako osetljiva na vrućinu, da se ona brzo zagrevaju, a telesna temperatura od 41,6 stepeni kod deteta može biti fatalna!
  • Imajte na umu posledice koje vi i vaše dete možete imati zbog boravka deteta u pregrejanom vozilu - teško, čak i fatalno oštećenje  njegovog  zdravlja, a doživotno kajanje za vas!

KOLIKO BRZO RASTE TEMPERATURA U KOLIMA?

Spoljna temperatura (⁰C) Temperatura u vozilu  (⁰C)
nakon 10 min. nakon 30 min.
21 32 40
24 34,5 43
27 37 45,5
29,5 40 48
32 43 51
35 46 54

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351