Квалитет воде за купање на затвореним базенима у Београду

Zatvoreni bazen tasmajdanУ Градском заводу за јавно здравље Београд обавља се редовна контрола квалитета воде за купање из већине затворених јавних базена на територији града. То су базени спортских центара “Милан Гале Мушкатировић“, „Ташмајдан“, „Кошутњак“, „11. Април“, као и базени спортских центара у Лазаревцу и Обреновцу.

Вода се узоркује пред почетак сезоне коришћења затворених базена (обично прве или друге недеље септембра), и наставља током целе сезоне купања. Вода из затворених јавних базена се узоркује на недељном нивоу, а у лабораторијама нашег Завода се испитују њена физичко-хемијска и микробиолошка својства.

Резултати спроведених анализа од почетка септембра 2015. године указују на то да је квалитет воде из затворених базена задовољавајући, односно да су контролисани базени одговарајуће припремљени за текућу „јесење-зимску“ купалишну сезону. Концентрација слободног резидуалног хлора се одржава на очекиваном нивоу, неопходном за постизање потребног микробиолошког квалитета воде.

Потребно је нагласити и да, поред техничке исправности система за филтрацију на базенима, пресудан значај за очување квалитета воде у базенима има број корисника, као и понашање самих корисника, тј. поштовање превентивних санитарно-хигијенских мера: коришћење дезо баријера (кадица за дезинфекцију стопала на уласку у круг базена и на изласку из тоалета), туширање пре и након изласка из базена, обавезно коришћење тоалета, добра лична хигијена и ношење капа и наочара за пливање.

Такође, обавезно је избегавање коришћења базена у случају постојања акутних респираторних, уринарних и дигестивних обољења, обољења коже и слузокожа, као и у периоду реконвалесценције, тј. опоравка од наведених обољења (2 недеље након престанка свих симптома болести).

Осим тога, избегавање роњења и скакања, као и седења на површинама непосредно око базена значајно доприноси смањењу ризика од инфекција, али и повреда.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351