Kvalitet vode za kupanje na zatvorenim bazenima u Beogradu

Zatvoreni bazen tasmajdan

U Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd obavlja se redovna kontrola kvaliteta vode za kupanje iz većine zatvorenih javnih bazena na teritoriji grada. To su bazeni sportskih centara “Milan Gale Muškatirović“, „Tašmajdan“, „Košutnjak“, „11. April“, kao i bazeni sportskih centara u Lazarevcu i Obrenovcu.

Voda se uzorkuje pred početak sezone korišćenja zatvorenih bazena (obično prve ili druge nedelje septembra), i nastavlja tokom cele sezone kupanja. Voda iz zatvorenih javnih bazena se uzorkuje na nedeljnom nivou, a u laboratorijama našeg Zavoda se ispituju njena fizičko-hemijska i mikrobiološka svojstva.

Rezultati sprovedenih analiza od početka septembra 2015. godine ukazuju na to da je kvalitet vode iz zatvorenih bazena zadovoljavajući, odnosno da su kontrolisani bazeni odgovarajuće pripremljeni za tekuću „jesenje-zimsku“ kupališnu sezonu. Koncentracija slobodnog rezidualnog hlora se održava na očekivanom nivou, neophodnom za postizanje potrebnog mikrobiološkog kvaliteta vode.

Potrebno je naglasiti i da, pored tehničke ispravnosti sistema za filtraciju na bazenima, presudan značaj za očuvanje kvaliteta vode u bazenima ima broj korisnika, kao i ponašanje samih korisnika, tj. poštovanje preventivnih sanitarno-higijenskih mera: korišćenje dezo barijera (kadica za dezinfekciju stopala na ulasku u krug bazena i na izlasku iz toaleta), tuširanje pre i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje toaleta, dobra lična higijena i nošenje kapa i naočara za plivanje.

Takođe, obavezno je izbegavanje korišćenja bazena u slučaju postojanja akutnih respiratornih, urinarnih i digestivnih oboljenja, oboljenja kože i sluzokoža, kao i u periodu rekonvalescencije, tj. oporavka od navedenih oboljenja (2 nedelje nakon prestanka svih simptoma bolesti).

Osim toga, izbegavanje ronjenja i skakanja, kao i sedenja na površinama neposredno oko bazena značajno doprinosi smanjenju rizika od infekcija, ali i povreda.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351