Из Београда, од срца…

из београда од срцаСветски дан срца обележен је на више атрактивних локација у главном граду. Градски завод за јавно здравље је својим ангажовањем традиционално дао значајан допринос здравствено-промотивним дешавањима посвећених овом датуму, који су били усмерени ка очувању и унапређењу здравља становника Београда.

Дан посвећен очувању здравља срца, почео је већ у преподневним сатима, манифестацијом „Клиника на отвореном - пренеси знање, чувај своје срце!”, која је, под организационим окриљем Института за јавно здравље Србије „ Др Милан Јовановић Батут“ и Удружења кардиолога Србије, била уприличена  у Ташмајданском парку. У манифестацији је учествовало више здравствених установа, студенти медицине завршних година, као и неколико друштвено одговорних фирми које кроз своје примарно пословање воде бригу о здрављу становништва.

Градски завод за јавно здравље је на овом градском догађају узео учешће у делу програма који је имао за циљ да посетиоцима укаже на важност примарне превенције и благовремене и континуиране контроле свих оних фактора ризика који су и доминантно одговорни за настанак болести срца и крвних судова. Присутним суграђанима посебно је указивано на пушење, као највећи појединачни фактор ризика који доводи до настанка кардиоваскуларних, али и бројних других хроничних незаразних обољења.

У оквиру те теме, спроведене су две циљане анкете у вези са пушењем. Пре свега, испитивани су ставови грађана у вези са могућношћу увођења потпуне забране пушења у угоститељске и друге јавне објекте у којима то још није учињено. Спровођење Фагерстромовог теста, с друге стране, имало је за циљ да одреди степен никотинске зависности присутних пушача. Уз разговор и стручне савете у вези са важношћу што раније превенције, али и престанка пушења зарад очувања сопственог здравља и здравља других људи из окружења, дељен је и пратећи тематски штампани материјал.

Из београда од срца

Ова значајна градска манифестација била је прилика и да се међу посетиоцима спроведе анкетирање о другим здравственим навикама, пре свега на тему правилне и редовне хидратације, као важног фактора очувања равнотеже организма и појединих система, пре свих кардиоваскуларног, у оптималним физиолошким оквирима. Посебну пажњу и интересовање посетилаца Ташмајдана и штанда Градског завода тога дана привукао је квиз знања „Измерите срчани ИQ“, који је са заинтересованим грађанима директно попуњаван у онлан форми, и који је 25. септембра, управо поводом овогодишњег Светског дана срца, постављена на сајт Градског завода, где је доступан на адреси http://www.zdravlje.org.rs/index.php/izmerite-srcani-iq

Обележавање Светског дана срца настављено је у поподневним сатима на другој атрактивној градској локацији, на новом платоу Савске променаде, између зграда, манифестацијом „Плесом од младости до здравог срца у старости“. Плес, као окосница овог јавноздравственог окупљања изабран је  као универзално доступна и благотворна активност која позитивно утиче бројне  физичке и менталне аспекте здравља, као и на социјално благостање сваког појединца. Овим лепим догађајем настављена је успешна сарадња Градског завода са Соколским друштвом „Београд Матица”, започета истим поводом пре годину дана.

Тим поводом, плесна секција Соколског друштва „Београд Матица“ представила је адекватан програм групног плеса, чиме је, баш као и прошле године, привукла Београђане свих узраста, који су имали могућност да тога дана савладају основне кораке популарних латиноамеричких и стандрадних плесова. Посебно атрактиван био је наступ малих чланица плесног клуба „Ред стар“, у коме је плес комбинован са елементима ритмичке гимнастике.

Током трајања овог атрактивног плесног перформанса, здравствени радници Дома здравља „Др Симо Милошевић“ са Чукарице, еминентни кардиолог, волонтери општинских организација Црвеног крста и представници Градског завода за јавно здравље, уприличили су здравствено-едукативни сегмент целог догађаја. Заинтересовани посетиоци имали су прилику да обаве одговарајућа антропометријска мерења – висину, тежину и сазнају свој индекс телесне масе, као и да провере вредност свог артеријског крвног притиска, да науче нешто о основним принципима пружања прве помоћи, али и да се посаветују са присутним здравственим радницима и уз то добију разноврстан едукативни материјал, посвећен свим аспектима очувања здравља срца и крвних судова, са посебним акцентом на превенцију и контролу кључних фактора ризика.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351