Iz Beograda, od srca…

из београда од срцаSvetski dan srca obeležen je na više atraktivnih lokacija u glavnom gradu. Gradski zavod za javno zdravlje je svojim angažovanjem tradicionalno dao značajan doprinos zdravstveno-promotivnim dešavanjima posvećenih ovom datumu, koji su bili usmereni ka očuvanju i unapređenju zdravlja stanovnika Beograda.

Dan posvećen očuvanju zdravlja srca, počeo je već u prepodnevnim satima, manifestacijom „Klinika na otvorenom - prenesi znanje, čuvaj svoje srce!”, koja je, pod organizacionim okriljem Instituta za javno zdravlje Srbije „ Dr Milan Jovanović Batut“ i Udruženja kardiologa Srbije, bila upriličena  u Tašmajdanskom parku. U manifestaciji je učestvovalo više zdravstvenih ustanova, studenti medicine završnih godina, kao i nekoliko društveno odgovornih firmi koje kroz svoje primarno poslovanje vode brigu o zdravlju stanovništva.

Gradski zavod za javno zdravlje je na ovom gradskom događaju uzeo učešće u delu programa koji je imao za cilj da posetiocima ukaže na važnost primarne prevencije i blagovremene i kontinuirane kontrole svih onih faktora rizika koji su i dominantno odgovorni za nastanak bolesti srca i krvnih sudova. Prisutnim sugrađanima posebno je ukazivano na pušenje, kao najveći pojedinačni faktor rizika koji dovodi do nastanka kardiovaskularnih, ali i brojnih drugih hroničnih nezaraznih oboljenja.

U okviru te teme, sprovedene su dve ciljane ankete u vezi sa pušenjem. Pre svega, ispitivani su stavovi građana u vezi sa mogućnošću uvođenja potpune zabrane pušenja u ugostiteljske i druge javne objekte u kojima to još nije učinjeno. Sprovođenje Fagerstromovog testa, s druge strane, imalo je za cilj da odredi stepen nikotinske zavisnosti prisutnih pušača. Uz razgovor i stručne savete u vezi sa važnošću što ranije prevencije, ali i prestanka pušenja zarad očuvanja sopstvenog zdravlja i zdravlja drugih ljudi iz okruženja, deljen je i prateći tematski štampani materijal

Из београда од срца

Ova značajna gradska manifestacija bila je prilika i da se među posetiocima sprovede anketiranje o drugim zdravstvenim navikama, pre svega na temu pravilne i redovne hidratacije, kao važnog faktora očuvanja ravnoteže organizma i pojedinih sistema, pre svih kardiovaskularnog, u optimalnim fiziološkim okvirima. Posebnu pažnju i interesovanje posetilaca Tašmajdana i štanda Gradskog zavoda toga dana privukao je kviz znanja „Izmerite srčani IQ“, koji je sa zainteresovanim građanima direktno popunjavan u onlan formi, i koji je 25. septembra, upravo povodom ovogodišnjeg Svetskog dana srca, postavljena na sajt Gradskog zavoda, gde je dostupan na adresi http://www.zdravlje.org.rs/index.php/izmerite-srcani-iq

Obeležavanje Svetskog dana srca nastavljeno je u popodnevnim satima na drugoj atraktivnoj gradskoj lokaciji, na novom platou Savske promenade, između zgrada, manifestacijom „Plesom od mladosti do zdravog srca u starosti“. Ples, kao okosnica ovog javnozdravstvenog okupljanja izabran je  kao univerzalno dostupna i blagotvorna aktivnost koja pozitivno utiče brojne  fizičke i mentalne aspekte zdravlja, kao i na socijalno blagostanje svakog pojedinca. Ovim lepim događajem nastavljena je uspešna saradnja Gradskog zavoda sa Sokolskim društvom „Beograd Matica”, započeta istim povodom pre godinu dana.

Tim povodom, plesna sekcija Sokolskog društva „Beograd Matica“ predstavila je adekvatan program grupnog plesa, čime je, baš kao i prošle godine, privukla Beograđane svih uzrasta, koji su imali mogućnost da toga dana savladaju osnovne korake popularnih latinoameričkih i standradnih plesova. Posebno atraktivan bio je nastup malih članica plesnog kluba „Red star“, u kome je ples kombinovan sa elementima ritmičke gimnastike.

Tokom trajanja ovog atraktivnog plesnog performansa, zdravstveni radnici Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“ sa Čukarice, eminentni kardiolog, volonteri opštinskih organizacija Crvenog krsta i predstavnici Gradskog zavoda za javno zdravlje, upriličili su zdravstveno-edukativni segment celog događaja. Zainteresovani posetioci imali su priliku da obave odgovarajuća antropometrijska merenja – visinu, težinu i saznaju svoj indeks telesne mase, kao i da provere vrednost svog arterijskog krvnog pritiska, da nauče nešto o osnovnim principima pružanja prve pomoći, ali i da se posavetuju sa prisutnim zdravstvenim radnicima i uz to dobiju raznovrstan edukativni materijal, posvećen svim aspektima očuvanja zdravlja srca i krvnih sudova, sa posebnim akcentom na prevenciju i kontrolu ključnih faktora rizika.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351