У здравље града! - Обележен Дан здравих градова 2017.

Дан здравих градова 2017Градски завод за јавно здравље је, уз подршку бројних партнера, у суботу 20. маја 2017. године, на Ади Циганлији, обележио Дан здравих градова.

Ова здравствено-промотивна акција, смештена у срце једне од омиљених београдских зелених оаза, осим промоције здравих стилова живота, имала је за циљ унапређење партнерства за здравље на нивоу локалне заједнице. Тим поводом, овом градском догађају су се прикључили Дом здравља „Др Симо Милошевић“ Чукарица, Удружење за борбу против дијабетеса „Плави круг“, Удружење студената медицине ИФМСА, Црвени крст Београда, Плесна секција Соколског друштва Београд Матица, Велнес академија Пеђа Филиповић, ЈКП Градска чистоћа, удружење „Улице за бициклисте“ и часопис „Лицеулице“.

Оваквим окупљањем и удруженим деловањем, желело се указати да је очување и унапређење здравља становништва изузетно комплексан циљ, који није само у домену система здравствене заштите. Дисање и функционисање града кроз живот сваког његовог становника и деловање сложене мреже удружења и институција, директно се пресликава и на аспект здравља свих оних који у њему живе, раде, уче, воле, друже се...

Дан здравих градова 2017

Више стотина грађана, посетилаца Аде Циганлије, тога дана имало је прилику да грубо процени стање свог здравља мерењем вредности основних антропометријских параметара, крвног притиска и шећера у крви, као и да се информишу о дугорочном значају усвајања оних животних навика које подржавају здравље. У склопу тога, један од циљева је био и указивање на холистички концепт здравља, којим се промовише важност јединства физичких, психичких и духовних потреба сваког појединца у циљу достизања комплетног благостања.

Дан здравих градова 2017

Демонстрацијом вежби дисања, масаже, плесних корака, музиком, осмехом, посетиоци су вођени кроз тајне достизања здравља кроз буђење потреба свог унутрашњег света. С друге стране, промоцијом хуманих вредности, друштвеног активизма, урбане екологије и значаја рециклаже, указивано је на спрегу здравља целокупне заједнице и степена друштвене одговорности – уз изградњу свести о томе да својим ставовима и сваким својим поступком, али често и самим нечињењем - игнорисањем туђих потреба, занемаривањем општих интереса зарад постизања личних циљева, у многоме утичемо на животе, па самим тим и здравље других људи, било непосредно или посредно.

Дан здравих градова 2017

Здрави градови представљају први глобални покрет проистекао из иницијативе „Окружења за здравље“, коју је још давних 80-их година 20. века покренула Светска здравствена организација. Имајући у виду процене да ће до 2050. године, чак око 70% светског становништва живети у урбаним срединама, важно је сагледати колико је значајно да градови теже томе да постану окружења која ће, стварајући климу интердисциплинарног , синергистичког деловања свих појединаца и заинтересованих страна, подржавати све димензије унапређења здравља.

Дан здравих градова 2017

Жеља је да се овогодишња заједничка иницијатива три града - Ниша, Новог Сада и Београда, у предстојећем периоду прелије на друге урбане средине и да се у перспективи створи позитивна клима за креирање мреже градова која ће у срж свог деловања поставити унапређење здравља својих становника.

Дан здравих градова 2017

Дан здравих градова 2017

Дан здравих градова 2017

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351