Међународни дан сећања на преминуле од АИДС-а, 21. мај 2017. године

Dan secanja preminuli aids 2017Сећање на преминуле од АИДС-а (сиде) (International AIDS Candlelight Memorial) је једна од најстаријах и највећих мобилизационих кампања која има за циљ подизање свести у вези са ХИВ-ом и АИДС-ом на глобалном нивоу. Координатор кампање је Глобални здравствени савет (Global Health Council). 

Овогодишња, 34-та кампања посвећена сећању на преминуле од АИДС-а обележава се 21. маја у више од стотину земаља пригодним манифестацијама које имају за циљ промовисање глобалне солидарности и заједничких акција у области ХИВ инфекције и АИДС-а, под слоганом „ENDING AIDS TOGETHER”- „ZАUSTАVIMО AIDS ZАЈЕDNО!“. Координатори кампање су особе које живе са ХИВ-ом кроз Глобалну мрежу особа које живе са ХИВ-ом (Global Network of People Living with HIV - GNP+).

Данас, када се процењује да у свету више од 37 милиона особа живи са ХИВ-ом и док су милиони људских живота изгубљени (35 милиона особа је умрло од  АИДС-а од почетка епидемије осамдесетих година прошлог века, од којих 1,1 милион у 2015. години), кампања треба да покрене што више људи, заједница, влада и донатора да се укључе у циљу окончања ове епидемије, да се едукују садашње и будуће генерације о ХИВ инфекцији, лечењу, превенцији и пружању подршке, као и да се оснаже особе које живе с ХИВ-ом да се боре за своја права и да живе без стигме и дискриминације.

У свету је крајем 2015. године више од 18 милиона особа инфицираних ХИВ-ом је било на антиретровирусној терапији што је двоструко више него 2010. године, односно чак 22 пута више него 2000. године, али и даље то је мање од половине свих особа инфицираних ХИВ-ом у свету. У складу са најновијим препорукама СЗО свих 37 милиона особа које живе са ХИВ-ом треба да буду на АРВ терапији, односно лечење треба започети чим се ХИВ инфекција дијагностикује да би ефекти терапије били не само добробит за особе инфициране ХИВ -ом, у смислу дугог и квалитетног живота,  већ и да би се редуковао пренос ХИВ-а на друге особе.  

У циљу елиминације ХИВ инфекције као јавно-здравственог проблема потребно је да у свакој земљи до 2020. године 90% свих особа инфицираних ХИВ-ом треба да буде дијагностиковано, затим да 90% дијагностикованих ХИВ + особа треба да буде на лечењу антиретовирусним лековима и да 90% особа на лечењу има немерљиву количину вируса у крви. Ако би се достигли глобални циљеви могло би да се спречи да 21 милион особа умре од АИДС-а, односно да се спречи да се 28 милиона особа инфицира ХИВ-ом до 2030. године.

У западној Европи половина новодијагностикованих особа инфицираних ХИВ-ом је дијагностикована  у касном стадијуму ХИВ инфекције, слично као и у нашој земљи. Касно постављена дијагноза ХИВ инфекције је повезана са повећаним ризиком од оболевања и умирања, слабијим одговором на терапију, повећаним трошковима здравствене заштите и повећаним ризиком за даље преношење. Касно дијагностикована ХИВ инфекција значи да особа има 11 пута већу вероватноћу да умре унутар годину дана од тестирања него ако је тестирана након прве изложености ХИВ-у.

Dan secanja preminuli aids 2017
У борби против стигме и дискриминације особа које живе с ХИВ-ом значајна је улога не само актуелне политике, законодавства и институција, већ и заједнице у целини. Стигма и дискриминација према особама које живе са ХИВ-ом у Србији и њихови узроци и последице прожимају све нивое/структуре друштва. Стигма и дискриминација су главна препрека у спровођењу превентивних активности, а једна од последица је мали број особа које се одлучују на тестирање на ХИВ.

У нашој земљи се овај меморијал (International AIDS Candlelight Memorial) обележава 14-ти пут под слоганом „ЗАУСТАВИМО АИДС ЗАЈЕДНО“ у неколико градова/општина организовањем пригодних активности које су усмерене ка промоцији здравих стилова живота и информисању о доступним услугама на локалу, препознавању и смањењу ризичног понашања, промоцији значаја правовременог тестирања на ХИВ праћеног саветовањем код особа које су имале неки ризик у ближој или даљој прошлости, као и стварању неосуђујућег окружења за особе инфициране ХИВ-ом, односно поштовању људских права особа инфицираних ХИВ-ом на рад, образовање и лечење.

У оквиру овогодишњег обележавања Сећања на преминуле од АИДС-а  планиране су уличне манифестације са традиционалним паљењем свећа на црвеној траци у знак помена на преминуле од АИДС-а, промоција и пружање услуге саветовања и тестирања на ХИВ, едукативне радионице, трибине, конференције за новинаре, подела информативно-едукативног материјала, традиционални молебан који ће одржати у Београду у просторијама Човекољубља, Добротворне фондације Српске православне цркве, као и бројне друге активности које ће реализовати институти/заводи за јавно здравље и удружења уз подршку Уније организација Србије које се баве заштитом особа које живе са ХИВ-ом и Института за јавно здравље Србије.

Мапа планираних активности у склопу националне кампање обележавања Дана сећања на преминуле од АИДС-а 2017. године у Републици Србији – преузмите

Актуелна епидемиолошка ситуација у вези са ХИВ инфекцијом у Републици Србији крајем 2016. године – преузмите

Више информација о ХИВ инфекцији и АИДС-у, као и здравственим установама где се током целе године може урадити добровољно, бесплатно, анонимно саветовање и тестирање на ХИВ без лекарског упута, можете наћи на страни: http://www.batut.org.rs/index.php?content=1455

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351