Аеродром „Никола Тесла“ - место промоције здравих стилова живота

Светски дан здравља 2017У складу са мисијом ширења важних јавноздравствених порука од значаја за општу јавност, али и у жељи да се континуирано обогаћује мрежа партнера за све видове здравствено-промотивног деловања, Светски дан здравља био је повод за успостављање сарадње између Градског завода за јавно здравље Београд и Аеродрома "Никола Тесла", уз чије је је гостопримство и здушну подршку, организована запажена здравствено-промотивна акција поводом овог важног датума из Календара здравља.

Циљ ове манифестације био је упознавање запослених и корисника услуга Аеродрома са интегративним, холистичким приступом у сагледавању здравља, односно истицање нераскидиве узрочно - последичне спреге менталног здравља и здравих стилова живота. С тим у вези, истицан је значај редовне физичке активности, правилне исхране, адекватне дужине и квалитета сна и одмора, избегавања дувана и алкохола, као и успостављања и неговања социјалних веза и контаката као велике подршке нашем физичком и психичком благостању. Такође, свим присутнима је тог дана пренета порука да је важно да научимо да препознамо када је потребно потражити стручну помоћ, као и како и где то можемо урадити.

Ова акција, која је реализована на сам Светски дан здравља, 7. априла, у периоду између 10 и 13 часова, била је лоцирана на две локације у аеродромској згради. Путницима и особљу аеродрома били су на ова два пункта доступни разноврсни здравствено васпитни садржаји. Сви заинтересовани су имали прилику да измере своје основне биолошке параметре – телесну висину и тежину уз одређивање индекса телесне масе и да обаве мерење вредности свог крвног притиска. Уз то, два тима здравствених радника Градског завода за јавно здравље била су на располагању за разне врсте саветовања у вези са неговањем здравих стилова живота у циљу очувања и унапређења психофизичког здравља. Као подршка саветима, посетиоци су имали прилику да добију одговарајући едукативни штампани материјал тематски посвећен бројним видовима протективног понашања које на дуже стазе доприноси очувању физичког и менталног здравља.

светски дан здравља 2017

Сви заинтересовани били су прилици да се током само неколико минута посвете размишљању о могућностима за очување и унапређење свог здравља и да оставе своје оригиналне поруке и препоруке за дуг и здрав живот.

светски дан здравља 2017

У циљу промоције важности редовне, избалансиране, индивидуално прилагођене физичке активности, као важне карике у повезивању духа и тела, а са тежњом истовременог очувања физичког и менталног здравља, уприличено је интересантно предавање и пратећа демонстрација вежби јоге, опуштања и истезања уз одговарајуће технике дисања, од стране за то специјално обученог физиотерапеута. Управо ова активност привукла је велико интересовање запослених.

светски дан здравља 2017

Светски дан здравља обележава се сваке године 7. априла, на иницијативу Светске здравствене организације, на дан када је 1948. године основана ова међународна организација. Овогодишња тема „Хајде да разговарамо“ непосредно је повезана са очувањем менталног здравља, уз посебан акценат на превенцији, правовременом откривању и лечењу депресије, која представља један од најзаступљенијих поремећаја менталног здравља у свету, али и у нашој земљи.

светски дан здравља 2017

светски дан здравља 2017

светски дан здравља 2017

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351