Обележавање светског дана хигијене руку у здравственим установама - 5. мај 2016. год.

Higijena rukuУ здравственим установама у свету се обележава 5. мај, Светски дан хигијене руку у здравственим установама. Овај дан је установила Светска здравствена организација (СЗО) оснивајући Програм за безбедност пацијената „Чиста нега је сигурнија нега“, а мото под којим се сваке године обележава 5.мај је „Сачувајте животе - оперите своје руке“.

Организујући Национални програм хигијене руку у здравственим установама под називом „Чисте руке – безбедне руке“, Србија је 2008. год. постала члан наведеног програма СЗО.

Ове, 2016. године, тема 5. маја су чисте руке у хирургији и то од хируршких одељења до операционих сала и хируршких служби у ванболничким установама (домовима здравља), a под мотом „Хигијена руку је услов безбедне хируршке праксе“.

У обележавање 5. маја до сада се укључило 18.365 здравствених установа широм света, из Србије 52.

Higijena ruku

Хигијеном руку се спречава преношење микроорганизама, проузроковача болничких инфекција, од којих посебан значај имају бактерије отпорне на антибиотике. Правилном хигијеном руку не само што ће се смањити број болничких инфекција, већ ће се смањити и употреба антибиотика, а повећати безбедност пацијената.

Здравствена установа која још увек није члан Програма СЗО за хигијену руку „Сачувајтеживоте – оперите своје руке“, може се регистровати на следећи сајт СЗО:

http://www.who.int/gpsc/5may/register/en/

Тиме ће постати члан велике породице здравствених установа у свету које су превенцију болничких инфекција и безбедност пацијената истакле као један од својих најважнијих циљева.

Републичкa стручнa комисијa за надзор над болничким инфекцијама

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351