Obeležavanje svetskog dana higijene ruku u zdravstvenim ustanovama - 5. maj 2016. god.

Higijena ruku

U zdravstvenim ustanovama u svetu se obeležava 5. maj, Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama. Ovaj dan je ustanovila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) osnivajući Program za bezbednost pacijenata „Čista nega je sigurnija nega“, a moto pod kojim se svake godine obeležava 5.maj je „Sačuvajte živote - operite svoje ruke“.

Organizujući Nacionalni program higijene ruku u zdravstvenim ustanovama pod nazivom „Čiste ruke – bezbedne ruke“, Srbija je 2008. god. postala član navedenog programa SZO.

Ove, 2016. godine, tema 5. maja su čiste ruke u hirurgiji i to od hirurških odeljenja do operacionih sala i hirurških službi u vanbolničkim ustanovama (domovima zdravlja), a pod motom „Higijena ruku je uslov bezbedne hirurške prakse“.

U obeležavanje 5. maja do sada se uključilo 18.365 zdravstvenih ustanova širom sveta, iz Srbije 52.

Higijena ruku

Higijenom ruku se sprečava prenošenje mikroorganizama, prouzrokovača bolničkih infekcija, od kojih poseban značaj imaju bakterije otporne na antibiotike. Pravilnom higijenom ruku ne samo što će se smanjiti broj bolničkih infekcija, već će se smanjiti i upotreba antibiotika, a povećati bezbednost pacijenata.

Zdravstvena ustanova koja još uvek nije član Programa SZO za higijenu ruku „Sačuvajteživote – operite svoje ruke“, može se registrovati na sledeći sajt SZO:

http://www.who.int/gpsc/5may/register/en/

 

Time će postati član velike porodice zdravstvenih ustanova u svetu koje su prevenciju bolničkih infekcija i bezbednost pacijenata istakle kao jedan od svojih najvažnijih ciljeva.

Republička stručna komisija za nadzor nad bolničkim infekcijama

 

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351