22. април 2024 - Међународни дан Мајке Земље

dan zemlje„Планета против Пластике“

Ове године је 54. годишњица обележавања Међународног дана Мајке Земље чији су организатори Уједињене нације и друге међународне организације.

Циљеви

Међународни дан Мајке Земље обележава се сваке године у следеће сврхе: подићи глобалну јавну свест о изазовима за добробит планете и целог живота који она подржава, да се препозна колективна одговорност за промовисање хармоније са природом и Земљом, да се постигне праведна равнотежа између економских, социјалних и еколошких потреба садашњих и будућих генерација човечанства. Све је почело када је Први Дан планете Земље обележен 1970. године у САД.

Један од главних организатора обележавања, на својој интернет страници https://www.earthday.org/ подржава непоколебљив став у нашој посвећености укидању пластике зарад здравља људи и планете, захтевајући смањење производње СВЕ пластике за 60% до 2040.

Ова тема, „Планета против пластике“, позива нас да се залажемо за ширење свести о ризицима по здравље због присуства пластике, брзо избацивање свих пластичних производа за једнократну употребу, као и да треба хитно инсистирати на снажном ставу УН о загађењу пластиком и захтевати крај брзе моде која утиче на велику производњу и потрошњу пластике. Придружимо им се док градимо планету без пластике за генерације које долазе!

Зашто обележавамо међународне дане?

Међународни дани и недеље су прилике да се јавност едукује о питањима од значаја, да се мобилише политичка воља и ресурси за решавање глобалних проблема и да се прославе и јачају достигнућа човечанства. Постојање међународних дана претходило је оснивању Уједињених нација, али УН су их прихватиле као моћно средство заступања. Поред овог дана, под окриљем УН, обележавају се и други значајни датуми.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351