22. april - Međunarodni dan Majke Zemlje

dan zemlje„Planeta protiv Plastike“

Ove godine je 54. godišnjica obeležavanja Međunarodnog dana Majke Zemlje čiji su organizatori Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije.

Ciljevi

Međunarodni dan Majke Zemlje obeležava se svake godine u sledeće svrhe: podići globalnu javnu svest o izazovima za dobrobit planete i celog života koji ona podržava, da se prepozna kolektivna odgovornost za promovisanje harmonije sa prirodom i Zemljom, da se postigne pravedna ravnoteža između ekonomskih, socijalnih i ekoloških potreba sadašnjih i budućih generacija čovečanstva. Sve je počelo kada je Prvi Dan planete Zemlje obeležen 1970. godine u SAD.

Jedan od glavnih organizatora obeležavanja, na svojoj internet stranici https://www.earthday.org/ podržava nepokolebljiv stav u našoj posvećenosti ukidanju plastike zarad zdravlja ljudi i planete, zahtevajući smanjenje proizvodnje SVE plastike za 60% do 2040.

Ova tema, „Planeta protiv plastike“, poziva nas da se zalažemo za širenje svesti o rizicima po zdravlje zbog prisustva plastike, brzo izbacivanje svih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, kao i da treba hitno insistirati na snažnom stavu UN o zagađenju plastikom i zahtevati kraj brze mode koja utiče na veliku proizvodnju i potrošnju plastike. Pridružimo im se dok gradimo planetu bez plastike za generacije koje dolaze!

Zašto obeležavamo međunarodne dane?

Međunarodni dani i nedelje su prilike da se javnost edukuje o pitanjima od značaja, da se mobiliše politička volja i resursi za rešavanje globalnih problema i da se proslave i jačaju dostignuća čovečanstva. Postojanje međunarodnih dana prethodilo je osnivanju Ujedinjenih nacija, ali UN su ih prihvatile kao moćno sredstvo zastupanja. Pored ovog dana, pod okriljem UN, obeležavaju se i drugi značajni datumi.



Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351