22. april 2023. Međunarodni dan majke Zemlje

dan zemlje 2023.U harmoniji sa prirodom

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) je rezolucijom A/RES/63/278 usvojenom 2009. godine proglasila 22. april za Međunarodni dan majke Zemlje.

Međunarodni dan majke Zemlje pruža priliku da se podigne svest globalne javnosti o izazovima za dobrobit planete i život koji ona podržava. Dan takođe prepoznaje kolektivnu odgovornost, na koju se poziva Deklaracija iz Rija iz 1992. godine, za promovisanje harmonije sa prirodom i Zemljom, za postizanje pravedne ravnoteže između ekonomskih, društvenih i ekoloških potreba sadašnjih i budućih generacija čovečanstva.

Obrazovanje je osnova za napredak. Moramo da izgradimo globalno građansko društvo koje jasno razume koncepte klimatskih promena i svesno je njihove pretnje našoj planeti bez presedana. Moramo da osnažimo svakoga znanjem i da inspirišemo akciju u odbrani zaštite životne sredine.

Međunarodni dan majke Zemlje obeležava se da bi podsetio svakog od nas da nam Zemlja i njeni ekosistemi pružaju život i opstanak.

U svom svakodnevnom radu, stručne službe Centra za higijenu i humanu ekologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, svojim bogatim profesionalnim iskustvom, pružaju stručnu podršku u cilju kvalitetnog i efikasnog obavljanja poslova i zadataka kao što su priprema, planiranje i realizacija programa za praćenje stanja i očuvanja životne sredine, a koji podrazumevaju ispitivanje kvaliteta vode za piće, podzemnih voda, površinskih voda, vazduha, zemljišta, kao i ispitivanja nivoa buke u komunalnoj sredini.

O Danu majke Zemlje možete ce detaljnije informisati na internet stranici Ujedinjenih nacija (UN) na adresi https://www.un.org/en/observances/earth-day

Reference:

1.    https://www.un.org/en/observances/earth-day

2.    https://www.un.org/pga/77/wp-content/uploads/sites/105/2023/03/Letter-from-the-PGA-Harmony-with-Nature-Intl-Mother-Earth-Day.pdf


Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351