22. aприл 2023. Међународни дан мајке Земље

dan zemlje 2023.У хармонији са природом

Генерална скупштина Уједињених нација (УН) је резолуцијом A/RES/63/278 усвојеном 2009. године прогласила 22. април за Међународни дан мајке Земље.

Међународни дан мајке Земље пружа прилику да се подигне свест глобалне јавности о изазовима за добробит планете и живот који она подржава. Дан такође препознаје колективну одговорност, на коју се позива Декларација из Рија из 1992. године, за промовисање хармоније са природом и Земљом, за постизање праведне равнотеже између економских, друштвених и еколошких потреба садашњих и будућих генерација човечанства.

Образовање је основа за напредак. Морамо да изградимо глобално грађанско друштво које јасно разуме концепте климатских промена и свесно је њихове претње нашој планети без преседана. Морамо да оснажимо свакога знањем и да инспиришемо акцију у одбрани заштите животне средине.

Међународни дан мајке Земље обележава се да би подсетио сваког од нас да нам Земља и њени екосистеми пружају живот и опстанак.

У свом свакодневном раду, стручне службе Центра за хигијену и хуману екологију Градског завода за јавно здравље Београд, својим богатим професионалним искуством, пружају стручну подршку у циљу квалитетног и ефикасног обављања послова и задатака као што су припрема, планирање и реализација програма за праћење стања и очувања животне средине, а који подразумевају испитивање квалитета воде за пиће, подземних вода, површинских вода, ваздуха, земљишта, као и испитивања нивоа буке у комуналној средини.

О Дану мајке Земље можете ce детаљније информисати на интернет страници Уједињених нација (УН) на адреси https://www.un.org/en/observances/earth-day

Референце:

1.    https://www.un.org/en/observances/earth-day

2.    https://www.un.org/pga/77/wp-content/uploads/sites/105/2023/03/Letter-from-the-PGA-Harmony-with-Nature-Intl-Mother-Earth-Day.pdf


Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351