Светски Дан планете у знаку зелених градова

У свету се данас обележава Дан планете земље и УН ће тим поводом покушати да мобилизују милионе људи да створе одрживу, здраву природну средину озелењавањем градова широм света, објављено је на сајту светске организације.

"Данас више од половине светског становништва живи у градовима. Будући да се број становника у урбаним срединама повећава, а последице климатских промена се погоршавају, наши градови морају еволуирати", поручиле су УН на свом сајту.Светска организација наводи да морамо инвестирати у ефикасност и обновљиве изворе енергије, обновити веће и мање градове и почети да решавамо климатску кризу.

УН позивају све људе света да током наредне две године учествују у кампањи Зелени градови која треба да прерасте у глобални покрет који ће убрзати ову транзицију.

У поруци генералног секретара Бан Ки-муна поводом обележавања Дана планете Земље наводи се да сваке године на тај дан размишљамо о свом односу са планетом која нам даје услове за живот.
"Ваздух који удишемо, вода коју пијемо и земља из које расте наша храна чине део деликатног глобалног екосистема који је све више под притиском људских активности. Од сече тропских шума до смањења риба у океанима, од несташице пијаће воде до убрзаног смањења разноликости биљног и животињског света и све загађенијег ваздуха и мора у многим деловима света - све то је дело људских руку", рекао је Бан.

Он истиче да морамо увидети да је са порастом становништва наше трошење ресурса планете неодрживо и да зато морамо променити ставове и понашање, а нарочито начин добијања енергије која се налази у основи нашег напретка.
"Сагоревање фосилних горива је главни узрок климатских промена које све више прете да угрозе просперитет и стабилност у свим регионима. Зато су светски лидери обећали да ће 2015. године постићи глобални споразум о клими", казао је генерални секретар УН.

Предузимање мера у области климатских промена пружа вишеструке могућности да обновимо однос са планетом Земљом и побољшамо живот људи, нарочито најсиромашнијих и најрањивијих, сматра Бан.
"Одржива енергија за све може побољшати здравствено, имовинско стање и пружити више могућности за милијарде људи, исто као и пољопривреда која води рачуна о клими, ефикаснији градови и заштићеније шуме", поручио је он.

Бан је рекао да сазива самит о клими 23. септембра у Њујорку и позвао шефове држава и влада, као и лидере приватног сектора и цивилног друштва да покажу инцијативу и склапају савезе који ће помоћи изградњи одрживе будућности.
"Али њима су потребни подршка и охрабрење јер промена никад није једноставна. Зато данас, поводом светског Дана планете Земље апелујем на све људе да подигну глас. Дигните глас у име ове планете која је наш једини дом. Водимо бригу о мајци Земљи да би она могла да настави да брине о нама као што је радила миленијумима", закључио је генерални секретар УН.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351