Светски Дан планете у знаку зелених градова

У свету се данас обележава Дан планете земље и УН ће тим поводом покушати да мобилизују милионе људи да створе одрживу, здраву природну средину озелењавањем градова широм света, објављено је на сајту светске организације.

"Данас више од половине светског становништва живи у градовима. Будући да се број становника у урбаним срединама повећава, а последице климатских промена се погоршавају, наши градови морају еволуирати", поручиле су УН на свом сајту.Светска организација наводи да морамо инвестирати у ефикасност и обновљиве изворе енергије, обновити веће и мање градове и почети да решавамо климатску кризу.

УН позивају све људе света да током наредне две године учествују у кампањи Зелени градови која треба да прерасте у глобални покрет који ће убрзати ову транзицију.

У поруци генералног секретара Бан Ки-муна поводом обележавања Дана планете Земље наводи се да сваке године на тај дан размишљамо о свом односу са планетом која нам даје услове за живот.
"Ваздух који удишемо, вода коју пијемо и земља из које расте наша храна чине део деликатног глобалног екосистема који је све више под притиском људских активности. Од сече тропских шума до смањења риба у океанима, од несташице пијаће воде до убрзаног смањења разноликости биљног и животињског света и све загађенијег ваздуха и мора у многим деловима света - све то је дело људских руку", рекао је Бан.

Он истиче да морамо увидети да је са порастом становништва наше трошење ресурса планете неодрживо и да зато морамо променити ставове и понашање, а нарочито начин добијања енергије која се налази у основи нашег напретка.
"Сагоревање фосилних горива је главни узрок климатских промена које све више прете да угрозе просперитет и стабилност у свим регионима. Зато су светски лидери обећали да ће 2015. године постићи глобални споразум о клими", казао је генерални секретар УН.

Предузимање мера у области климатских промена пружа вишеструке могућности да обновимо однос са планетом Земљом и побољшамо живот људи, нарочито најсиромашнијих и најрањивијих, сматра Бан.
"Одржива енергија за све може побољшати здравствено, имовинско стање и пружити више могућности за милијарде људи, исто као и пољопривреда која води рачуна о клими, ефикаснији градови и заштићеније шуме", поручио је он.

Бан је рекао да сазива самит о клими 23. септембра у Њујорку и позвао шефове држава и влада, као и лидере приватног сектора и цивилног друштва да покажу инцијативу и склапају савезе који ће помоћи изградњи одрживе будућности.
"Али њима су потребни подршка и охрабрење јер промена никад није једноставна. Зато данас, поводом светског Дана планете Земље апелујем на све људе да подигну глас. Дигните глас у име ове планете која је наш једини дом. Водимо бригу о мајци Земљи да би она могла да настави да брине о нама као што је радила миленијумима", закључио је генерални секретар УН.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351