Стомачни вирус

stomacni virus1. ШТА ЈЕ СТОМАЧНИ ВИРУС И ПО ЧЕМУ СЕ РАЗЛИКУЈЕ ОД ОСТАЛИХ СТОМАЧНИХ ПРОБЛЕМА?

Стомачни вирус или гастроентеритис представља упалу гастроинтестиналног тракта изазвану вирусима. Долази до повећања количине течности у цревима, пре свега у дебелом цреву, упаљено ткиво не може да апсорбује воду ни хранљиве елементе, па долази до дијареје. Код деце у првим годинама живота, дијареја може бити тако тешка да изазове дехидратацију и потребу за рехидратацијом у хоспиталним условима.

2. КОЈИ ВИРУСИ ДОВОДЕ ДО СТОМАЧНОГ ВИРУСА?

Најчешћи вируси који изазивају „стомачни грип“ су Rotavirus, Norovirus, Adenovirus.

3. НА КОЈЕ СИМТОМЕ НАРОЧИТО МОРАМО ОБРАТИТИ ПАЖЊУ КАКО НЕ БИСМО ПОСТАВИЛИ ПОГРЕШНУ ДИЈАГНОЗУ?

  • мучнина
  • повраћање
  • дијареја
  • болови у стомаку
  • повишена телесна температура
  Ово су уобичајени симптоми стомачног вируса. Али ако се појави крв у столици или приликом повраћања, масне столице непријатног мириса, морате се обратити лекару, као и ако симптоми не пролазе након пар дана или се чак погоршавају.

4. КОЛИКО ТРАЈЕ И КО ЈЕ У ПОСЕБНОЈ ОПАСНОСТИ ОД СТОМАЧНОГ ВИРУСА?

Симптоми су најизраженији првих неколико дана, након чега би требало да почну да се смирују. (мада могуће је да трају и до десет дана). Најризичније групе су мала деца, старије и исцрпљене особе, особе са ослабљеним имунитетом, и они који проводе доста времена у великим колективима, као и особе које живе у нехигијенским условима или не воде довољно рачуна о хигијени.

5. КОЈИ ЛЕКОВИ И КОЈЕ МЕРЕ ЛЕЧЕЊА СЕ ПРЕПОРУЧУЈУ ОСОБАМА ОБОЛЕЛИМ ОД СТОМАЧНОГ ВИРУСА?

Специфични лекови не постоје, али постоји симптоматска терапија која може да ублажи тегобе и убрза време оздрављења. Зато се препоручује одмор, лекови за спуштање температуре, вода, супе и чајеви да би се спречила дехидратација, прилагођена исхрана (пиринач, кувани кромпир, тост, банане), као и пробиотици.

6. КОЈЕ НАМИРНИЦЕ ТРЕБА ИЗБЕГАВАТИ У ТОКУ БОЛЕСТИ?

Треба избегавати масну, пржену, слану и зачињену храну, алкохол, млеко и млечне производе.

7. КАКО СЕ И НА КОЈИ НАЧИН МОЖЕ СПРЕЧИТИ СТОМАЧНИ ВИРУС?

Пре свега треба ојачати имунитет, уносити довољно витамина и минерала, спроводити хигијенске мере (чешће прање руку и дезинфекција предмета и површина које свакодневно користимо). Пробиотици се у сезони стомачних вируса могу узимати и превентивно јер они помажу у одржавању доброг здравственог стања, побољшавају имунолошке функције одржавајући нормалну желучано-цревну функцију.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351