Stomačni virus

stomacni virus1.    ŠTA JE STOMAČNI VIRUS I PO ČEMU SE RAZLIKUJE OD OSTALIH STOMAČNIH PROBLEMA?

Stomačni virus ili gastroenteritis predstavlja upalu gastrointestinalnog trakta izazvanu virusima. Dolazi do povećanja količine tečnosti u crevima, pre svega u debelom crevu, upaljeno tkivo ne može da apsorbuje vodu ni hranljive elemente, pa dolazi do dijareje. Kod dece u prvim godinama života, dijareja može biti tako teška da izazove dehidrataciju i potrebu za rehidratacijom u hospitalnim uslovima.

2.    KOJI VIRUSI DOVODE DO STOMAČNOG VIRUSA?

Najčešći virusi koji izazivaju „stomačni grip“ su Rotavirus, Norovirus, Adenovirus.

3.    NA KOJE SIMTOME NAROČITO MORAMO OBRATITI PAŽNJU KAKO NE BISMO POSTAVILI POGREŠNU DIJAGNOZU?

  • mučnina
  • povraćanje
  • dijareja
  • bolovi u stomaku
  • povišena telesna temperatura
Ovo su uobičajeni simptomi stomačnog virusa. Ali ako se pojavi krv u stolici ili prilikom povraćanja, masne stolice neprijatnog mirisa, morate se obratiti lekaru, kao i ako simptomi ne prolaze nakon par dana ili se čak pogoršavaju.

4.    KOLIKO TRAJE I KO JE U POSEBNOJ OPASNOSTI OD STOMAČNOG VIRUSA?

Simptomi su najizraženiji prvih nekoliko dana, nakon čega bi trebalo da počnu da se smiruju. (mada moguće je da traju i do deset dana). Najrizičnije grupe su mala deca, starije i iscrpljene osobe, osobe sa oslabljenim imunitetom, i oni koji provode dosta vremena u velikim kolektivima, kao i osobe koje žive u nehigijenskim uslovima ili ne vode dovoljno računa o higijeni.

5.    KOJI LEKOVI I KOJE MERE LEČENJA SE PREPORUČUJU OSOBAMA OBOLELIM OD STOMAČNOG VIRUSA?

Specifični lekovi ne postoje, ali postoji simptomatska terapija koja može da ublaži tegobe i ubrza vreme ozdravljenja. Zato se preporučuje odmor, lekovi za spuštanje temperature, voda, supe i čajevi da bi se sprečila dehidratacija, prilagođena ishrana (pirinač, kuvani krompir, tost, banane), kao i probiotici.

6.    KOJE NAMIRNICE TREBA IZBEGAVATI U TOKU BOLESTI?

Treba izbegavati masnu, prženu, slanu i začinjenu hranu, alkohol, mleko i mlečne proizvode.

7.    KAKO SE I NA KOJI NAČIN MOŽE SPREČITI STOMAČNI VIRUS?

Pre svega treba ojačati imunitet, unositi dovoljno vitamina i minerala, sprovoditi higijenske mere (češće pranje ruku i dezinfekcija predmeta i površina koje svakodnevno koristimo). Probiotici se u sezoni stomačnih virusa mogu uzimati i preventivno jer oni pomažu u održavanju dobrog zdravstvenog stanja, poboljšavaju imunološke funkcije održavajući normalnu želučano-crevnu funkciju.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351