Шта су aденовируси?

doktor objasnjavaАденовируси су ДНК вируси, из породице Adenoviridae. Код деце најчешће изазивају запаљења горњих дисајних путева, али неретко захватају и доње дисајне путеве, дигестивни тракт, лимфне чворове, мокраћне органе и очи. Инфекције дисајних путева најчешће су током јесени и зиме.

До сада је отривено најмање 47 серотипова вируса, а најчешћи су вируси типа 4 и 7, који узрокују акутне инфекције горњих дисајних путева.

Вирус типа 3 узрокује фоликуларни конјунктивитис и фарингоконјунктивалну грозницу који се манифестују упалом и отоком слузнице ока, упалом ждрела, повишеном телесном температуром, секрецијом из носа и отоком лимфних чворова на врату, а најчешће се јавља код деце, након купања у базенима. Серотипови 11 и 21 могу да изазову акутни хеморагијски циститис (чешће код дечака са појавом крви у урину, уз повишену телесну температуру и тегобе приликом мокрења). Гастроентеритиси са појавом дијареје могу да буду изазвани типовима 40 и 41.

 Аденовируси се шире капљичним путем, прљавим рукама, зараженим предметима.

Овим вирусима погодују затворени простори и висока температура. Због тога су посебно подложне инфекцији особе које бораве у затвореним просторијама, које се греју и нередовно проветравају.

 Особе које имају јак имунитет пролазе без симптома, али су заразне и помажу ширењу инфекције. Период инкубације износи око 7 дана. Болест се најчешће манифестује повишеном телесном температуром, цурењем из носа, гребањем у грлу, сузењем и печењем очију, кашљем, кијањем и малаксалошћу. Температура може трајати до пет дана, а кашаљ који је у почетку сув и надражајан, постаје влажан и може потрајати и десетак дана. Цурење бистрог секрета из носа може се претворити у густу, жуту слуз. Симптоми трају највише до десетак дана, иако се излучивање вируса може наставити и даље.

Дијагноза се најчешће поставља само на основу клиничког налаза, а дефинитивна етиолошка потврда могућа је изолацијом вируса из фаринкса (ждрело), спутума (испљувак), конјунктиве, столице и урина. Могуће је и доказивање присуства антитела имунофлуоресцентним и другим методама (ЕЛИСА) серолошке дијагностике.

Лечење се заснива на мировању и примени лекова и средстава за ублажавање општих симптома (снижавање повишене температуре, ублажавање болова, узимање течности, витамина Ц) и средстава за смиривање катаралних симптома (капи за нос, средства за олакшавање искашљавања). Употреба антибиотика индикована је у случајевима када је доказана бактеријска суперинфекција (упала уха, упала синуса или упала плућа). У већини случајева опоравак је брз и без трајних последица. Да би се спречило ширење болести важно је одмах изоловати оболеле од здравих особа.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351