Вакцина против обољења изазваних хуманим папилома вирусима (ХПВ)

hpv vakcinacijaИнфекција хуманим папилома вирусима (ХПВ) је једна од најчешћих полно преносивих инфекција. Већина (80%) сексуално активних особа бива инфицирана у неком тренутку током живота.

Хумани папилома вируси се преносе директним контактом са кожом и слузокожом особе која је заражена вирусом сексуалним путем (контакт преко коже, вагинални, орални, анални секс), а веома ретко са мајке на дете током порођаја. Инфекција се може добити у контакту са особом која нема знаке и симптоме инфекције.

Идентификовано је више од 200 типова ХПВ од којих 40 изазива промене у аногениталној регији.

Највише инфицираних је у узрасту 20 - 25 година.

Код већине инфицираних особа (9 од 10) организам се ослободи вируса унутар 1-2 године сопственим имунолошким механизмима без третмана и последица.

У случају перзистенције вирусне инфекције изазване нискоризичним (неонкогеним) типовима 6 и 11 долази до појаве бенигних тумора (гениталне брадавице - кондиломи и папиломи ларингса) и абнормалности ћелија грлића материце ниског степена. Типови 6 и 11 проузрокују 90% свих гениталних брадавица.

У случају перзистенције вирусне инфекције изазване високоризичним (онкогеним) типовима 16 и 18 долази до појаве карцинома грлића материце и аногениталне регије (вагине, вулве, ануса, пениса), карцином корена језика, крајника, задњег зида ждрела.

Вакцина против ХПВ је у употреби од 2006. године. Исте године је регистрована у Србији.

Вакцина против обољења изазваних хуманим папилома вирусима је уведена у 111 земаља света. Вакцинација дечака је уведена у 40 земаља. ХПВ вакцина штити од инфекција проузрокованих типовима хуманих папилома вируса садржаних у вакцини.

Према препорукама СЗО, имунизација против обољења изазваних ХПВ препоручује се када је превенција рака грлића материце јавноздравствени приоритет и када постоји економска одрживост имунизације у дужем периоду.

Рак грлића материце, представља озбиљан јавноздравствени проблем у Србији.

Европски центар за превенцију и контролу болест (ECDC) је октобра 2012. године препоручио спровођење имунизације против обољења изазваних ХПВ код девојчица узраста 12-14 година.
 
Гардасил 9 (превенира инфекцију ХПВ типовима 6, 11, 16,18, 31, 33 , 45, 52 и 58).

Гардасил 9 је одобрена од стране FDA 2014. године, а од стране ЕМА-е 2015. год., а стављена je на листу Б РФЗО 2022. године.

Вакцина је произведена рекомбинантном ДНК технологијом. Не може изазвати инфекцију и није онкогена. Састоји се од вирусу сличних честица које настају од копија Л1 антигена, који је адсорбован на алуминијумски адјуванс. Вакцина не садржи конзервансе и антибиотике.

ХПВ вакцине су високо имуногене и као такве подстичу стварање високог титра неутралишућих антитела, за разлику од природне инфекције након које је стварање титра антитела слабо. Више од 99% прималаца развија одговарајући ниво антитела на типове ХПВ укључене у вакцину месец дана после комплетне серије.

Вакцине немају терапијски ефекат на постојећу инфекцију или болест. Претходна инфекција једним типом не умањује ефикасност вакцине у заштити од инфекције другим типовима који се налазе у вакцини.

Гардасил 9 штити против типова ХПВ који узрокују приближно 90% карцинома цервикса и 90% гениталних кондилома.

Трајање заштите након вакцинације ХПВ вакцином није познато (досадашње студије су показале да се заштита одржава најмање десет година).

Вакцина Гардасил 9 намењена је за имунизацију девојчица и дечака узраста од 9 до 19 година, најбоље пре ступања у сексуалне односе, а првенствено код деце седмих разреда основних школа, током спровођења систематских прегледа.

Деци узраста од 9 до навршених 14 година живота даје се у 2 дозе са размаком од 6 месеци, а особама од навршених 15 година даје се у 3 дозе по шеми 0, 2, 6 месеци.

Серију треба комплетирати у року од годину дана.

Не препоручује се процена ХПВ статуса (ПАПА тестирање или скрининг на високо-ризичну ХПВ ДНК, тип - специфични ХПВ тестови, или ХПВ антитела) пре вакцинације.

Уколико је ХПВ вакцинација прекинута, нема потребе за понављањем доза. Уколико је изводљиво, исту ХПВ вакцину треба дати за комплетирање серије. Међутим, уколико није доступна вакцина којом је вакцинација започета, друга врста ХПВ вакцине се може дати да би се серија употпунила. Препоручена имунизација против ХПВ се спроводи уз претходну писмену сагласност лица које се активно имунизује, односно његовог законског заступника. За лица узраста до 15 година образац сагласности треба да потпише родитељ/старатељ.

Код женске популације узраста  > 27 година није испитивана безбедност и ефикасност вакцине Гардасил 9.

Вакцинација се не препоручује у трудноћи. Није неопходно тестирање на трудноћу пре вакцинације. Уколико жена затрудни након отпочињања серије вакцинације, следећу дозу треба одложити до завршетка трудноће. Никаква интервенција није индикована.

Жене које доје могу да приме вакцину.

Клиничка истраживања су показала да су ХПВ вакцине ефикасне и безбедне.

Од стране Глобалног саветодавног одбора за вакцинацију ХПВ вакцина оцењена је као високо (екстремно) безбедна. Најчешће нежељене реакције на ХПВ вакцину пријављене за време спровођења клиничких испитивања су локалне реакције на месту апликације (бол, оток и црвенило). Често се могу јавити и опште тегобе у виду главобоље, мучнине, вртоглавице, повишене телесне температуре и замора.

Синкопа је пријављена код адолесцената који су примили ХПВ и друге вакцине у складу са узрастом. Може се јавити након, или чак и пре примене вакцине, посебно код адолесцената, као психогена реакција на иглу.

ХПВ вакцине су дистрибуиране и доступне и свим домовима здравља као и Градском заводу за јавно здравље Београд.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351