Грип 2023.

grip 2022Грип је заразна болест која се преноси на здраву особу капљицама које приликом кашљања, кијања и говора избацују заражене особе, директним контактом (руковање, пољубац) или у контакту са контаминираним предметима.

Симптоми грипа се јављају изненада, понекада у року од неколико сати и могу да трају од неколико дана до неколико недеља (уколико се јави компликација грипа или развије тежа форма болести).

Уобичајени симптоми грипа су: повишена телесна температура, грозница, малаксалост, главобоља, бол у мишићима и зглобовима, кашаљ, бол у грлу, појачана секреција из носа.

Најефикаснија специфична мера превенције грипа је вакцинација. Светска здравствена организација за сваку сезону препоручује вакцину која садржи актуелне сојеве вируса грипа регистрованих у циркулацији.

Активна имунизација против грипа лица у посебном ризку од тешке клиничке слике и компликација спроводи се код:
1)    трудница

2)    лица старијих од 6 месеци живота са:
 - хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму);
 - хроничним поремећајима КВ (искључујући хипертензију);
 - метаболичким поремећајима (укључујући шећерну болест, гојазност);
 - бубрежном дисфункцијом;
 - хемоглобинопатијом;
 - хроничним неуролошким поремећајима;
 - лица са малигним обољењима, без обзира на тренутни терапијски статус,
- имуносупресијом (укључујући особе са ХИВ/АИДС, особе са фукционалном или анатомском аспленијом);
- завршеном трансплантацијом ткива и органа/током припреме за трансплантацију;

3)    лица старија од 65 година

4)    чланова породице особа у повећаном ризику од компликација код којих је
контраиндиковано давање вакцине.

Према епидемиолошким индикацијама вакцинација се спроводи:

1) код лица смештених и запослених у геронтолошким центрима;

2) код деце, омладине и старих лица смештених у социјално - здравственим установама и код лица запослених у тим установама;

У циљу редукције оболевања и одсуствовања с посла лица запослених у здравственим установама током сезоне грипа, али и спречавања преношења вируса са особља на пацијенте, следеће особље се обавезно вакцинише сваке сезоне:

-    запослени у установама који раде са пацијентима који су у високом/посебном ризику од компликација грипа,
-    запослени у установама који раде са пацијентима узраста преко 65 година живота,
-    запослени који болују од хроничних болести (кардиоваскуларних, плућних, бубрежних, метаболичких, хемоглобинопатија, имуносупресија итд.),
-    запослена у здравственој установи која је трудница, као и запослени у здравственој установи који пружају услуге здравствене заштите трудницама.

Вакцинација становништва које припада групама ризика спроводи се у циљу очувања сопственог здравља, одржавања колективног имунитета популације и индиректног очувања здравља чланова њихових породица/колектива, а посебно оних код којих је контраиндиковано давање ове вакцине, у циљу превенирања могућих компликација и тешких клиничких форми оболевања.
 
У вакцини се налазе четири соја вируса грипа „Influvac Tetra“:
  •    A/ Victoria/4897/2022 (H1N1)
  •    A/ Darwin/9/2021 (H3N2)
  •    B/Austria/1359417/2021
  •    B/ Phuket/3073/2013
 Контраиндикације за примену ове вакцине су преосетљивост на јаја (овалбумин, кокошији протеини), гентамицин, формалдехид, полисорбат 80, цетилтриметиламонијум бромид.

„Influvac Tetra“ вакцина се примењује за све старије од 6 месеци.

Вакцинација се спроводи са једном дозом вакцине (0,5 мл.), осим код деце која се први пут вакцинишу против грипа узраста од 6 месеци до 9 година која примају две дозе у размаку од месец дана.

Tровалентнa вакцинa против грипа садржи два типа А и један тип Б вируса грипа и њен састав је следећи:

  •   A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09-like virus;
  •   A/Darwin/9/2021 (H3N2)-like virus;
  •   B/Austria/1359417/2021 (B/Victoria lineage)-like virus.
Вакцинација тровалентном вакцином се спроводи код одраслих узраста 18 - 65 година са једном дозом вакцине (0,5 мл.).

Контраиндикације за примену тровалентне вакцине су преосетљивост на протеине јаја, перје, кокошје месо, овалбумин, неомицин, Тритон X - 100 и бетапропионлактон.

Време неопходно за стицање имунитета је 2 - 3 недеље након давања вакцине, а трајање поствакциналног имунитета покрива једну сезону. Због варирања различитих сојева вируса грипа који могу да се мењају сваке сезоне и трајања имунитета вакцинација се спроводи сваке године.

Нежељене реакције након вакцинације вакцином против грипа су углавном благе и повлаче се унутар 1 - 3 дана. Најчешће су црвенило, оток и бол на месту давања вакцине. Код неких се јавља главобоља, бол у мишићима, грозница, умор или мучнина.

Опште мере превенције обухватају избегавање блиских контакта са оболелим особама, редовно прање руку уз избегавање додиривања очију, носа и уста, проветравање просторија. Јачање опште отпорности организма подразумева адекватан режим рада и одмора, умерену физичку активност и исхрану богату витаминима.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351