Вакцинација је кључна превентивна стратегија

imunizacija nedelja javnog zdravljaДуже од два века вакцине доприносе безбеднијем свету. Данас су нам на располагању вакцине за превенцију више од 20 животно угрожавајућих болести, које омогућавају људима да живе дуже и квалитетније, спречавајући глобално 2 до 3 милиона смртних исхода сваке године, од болести као што су: дифтерија, тетанус, велики кашаљ, грип, осипне грознице и др. Имунизација је важна компонента примарне здравствене заштите и неспорно људско право, истовремено и једно од најбољих улагања у здравство.

Вакцине подржавају глобалну здравствену сигурност и важно су средство у борби против антимикробне резистенције. Ипак, упркос огромном напретку, велики број људи широм света - укључујући скоро 20 милиона новорођенчади сваке године - нема довољан приступ вакцинама. Покривеност глобалном вакцинацијом - удео деце, на светском нивоу, која примају препоручене вакцине - остала је иста током последњих неколико година. У неким земљама напредак је заустављен или је чак евидентан пад у обухвату имунизацијом и постоји стварни ризик да ће то угрозити досадашња достигнућа.


vakcinacija animacija
    
Важне поруке:
•    Здравствени радници треба да буду кључни извор информација за родитеље о вакцинацији њихове деце. Изградњом поверења у вакцине спашавају се животи.
•    Сваки родитељ треба да игра кључну улогу у заштити своје деце избором да их вакцинише. Свако дете заслужује да буде заштићено од вакцинама превентабилних болести.
•    Истраживачи на пољу вакцина спасили су милионе живота развојем безбедних и ефикасних вакцина.
•    Радећи на томе да свако дете прими потребне вакцине бивамо заслужни за креирање будућности без болести које се могу на тај начин спречити.
•    Вакцинацијом против заразних болести не штите се само вакцинисани, већ и они око њих.
•    Захваљујућу вакцинацији, број случајева дечије парализе је од 1988. године редукован за 99%. Заједно можемо искоренити полио.
•    Морбили су једна од најзаразнијих болести. Невакцисана деца испод пет година живота су у највећем ризику од оболевања и компликација, укључујући смртни исход. Вакцинацијом можемо елиминисати морбиле.
•    Рубела инфекција код трудница може изазвати побачај или конгениталне малфомације плода. Вакцинацијом у детињству штити се особа цео живот.
•    Вакцина против хепатитиса Б је 95% ефикасна у превенцији инфекције, развоју хроничне болести и карцинома јетре узроковане хепатитисом Б.

Достизање и одржавање колективног имунитета популације против заразних болести вакцинацијом је суштина заједничких напора у свим земљама света.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351