Хепатитис не може да чека - Светски дан хепатитиса, 28. јул

hepatitis 2022Од 2010.године Светска здравствена организација (СЗО) је одредила 28. јул као дан обележавања борбе против хепатитиса, како би се подигла свест о вирусном хепатитису, који изазива упалу јетре и доводи до тешких болести и рака јетре.

Светски дан хепатитиса, 28. јул, обележава се ове године под слоганом „Хепатитис не може да чека” са циљем ширења информација о вирусним хепатитисима и неопходности тестирања како би се приступило даљим дијагностичким поступцима и терапији.

Обележавање овог дана представља прилику да се уложе додатни напори да се примени прва глобална стратегија за одговор здравственог сектора на вирусне хепатитисе развијена од стране Светске здравствене организације (СЗО), те да се помогне државама чланицама да постигну коначни циљ – елиминацију хепатитиса као важног јавноздравственог проблема до 2030. године.

Свет се тренутно суочава са новом појавом необјашњивих акутних инфекција хепатитиса које погађају децу. СЗО, заједно са научницима у погођеним земљама, ради на разумевању узрока ове инфекције за коју се чини да не припада ниједном од познатих пет типова вируса вирусног хепатитиса: А, Б, Ц, Д и Е. Ова нова епидемија ставља фокус на хиљаде акутних инфекција вирусним хепатитисом које се јављају код деце, адолесцената и одраслих сваке године.

Хепатитиси Б и Ц се јављају у свим деловима света, а учесталост им се разликује од једног географског подручја до другог као и између различитих групација становништва унутар одређених географских подручја.

Процена СЗО је да око 300 милиона људи тренутно живи са вирусним хепатитисом, а да тога нису свесни.

Спровођење надзора над вирусним хепатитисима отежава чињеница да су ове инфекције често асимптоматске у акутној фази, а хронични облици болести, који су нарочито чести код хепатитиса Ц, се касно откривају.

Већина акутних инфекција хепатитисом изазива благу болест, па чак и остају неоткривене, али у неким случајевима могу довести до компликација и бити фаталне. Само у 2019. години, процењено је да је око 78.000 смртних случајева широм света било последица компликација акутних инфекција хепатитисом А до Е.

Глобални напори дају приоритет елиминацији инфекција хепатитисом Б, Ц и Д. За разлику од акутног вирусног хепатитиса, ове три инфекције изазивају хронични хепатитис који траје неколико деценија и кулминира са преко 1,1 милион смртних случајева годишње од цирозе и рака јетре. Ове три врсте хроничних хепатитиса су одговорне за преко 95% смртних случајева од хепатитиса.

На Светски дан хепатитиса 2022. СЗО истиче потребу за бољим приступом лечењу и нези, без обзира на врсту хепатитиса који особе имају. СЗО има за циљ да постигне елиминацију хепатитиса као јавноздравственог проблема до 2030. године. Да би се то постигло, СЗО позива земље да постигну специфичне привремене циљеве до 2025. године:

•    смањење нових инфекција хепатитисом Б и Ц за 50%
•    смањење смрти од рака јетре за 40%
•    да 60% људи са вирусом хепатитиса Б и Ц буде дијагностиковано, и
•    да 50% оних који испуњавају услове добијају одговарајући третман.

Као подршку кампањи која се реализује под слоганом „Хепатитис не може да чека”, СЗО је дала следећих пет кључних порука поводом Светског дана хепатитиса 2022. године:

1.    Успоставити висококвалитетне услуге за пацијенте оболеле од вирусних хепатитиса

2.    Омогућити негу пацијентима оболелим од вирусних хепатитиса ближе месту становања

3.    Промовисати тестирање

4.    Интегрисати и повезати негу пацијената оболелих од вирусних хепатитиса са постојећим здравственим службама

5.    Ојачати здравствене системе.

СЗО процењује да је 296 милиона људи живело са хроничном инфекцијом хепатитисом Б у 2019. години, са 1,5 милиона нових инфекција сваке године. У 2019. години хепатитис Б је довео до процењених 820.000 смртних случајева, углавном од цирозе и хепатоцелуларног карцинома (рак јетре). Тренутно је у свету дијагностиковано 10% особа које имају хроничну инфекцију вирусом хепатиса Б, а 22% њих прима терапију.

Хепатитис Б је вирусна инфекција која напада јетру и може изазвати и акутни и хронични облик болести. Вирус се најчешће преноси са мајке на дете током порођаја, као и контактом са крвљу или другим телесним течностима током секса са зараженим партнером, недовољно стерилним прибором за инјектирање или излагањем оштрим инструментима. Хепатитис Б се може спречити вакцинама које су безбедне, доступне и ефикасне. У свету свега 42% деце има могућност да прими вакцину против хепатитиса Б након рођења.

Вирус хепатитиса Ц (ХЦВ) такође изазива и акутну и хроничну инфекцију. Акутне ХЦВ инфекције су обично асимптоматске и већина не доводи до болести опасне по живот. Око 30% заражених особа спонтано се ослободи вируса у року од шест месеци од инфекције без икаквог лечења. Преосталих 70% особа ће развити хроничну ХЦВ инфекцију. Од оних са хроничном ХЦВ инфекцијом, ризик од цирозе се креће од 15% до 30% у року од 20 година.

СЗО је проценила да је 2019. године око 290.000 људи умрло од хепатитиса Ц, углавном од цирозе и хепатоцелуларног карцинома (рак јетре). Глобално, процењује се да 58 милиона људи има хроничну инфекцију вирусом хепатитиса Ц, са око 1,5 милиона нових инфекција годишње. Процењује се да има 3,2 милиона адолесцената и деце са хроничном инфекцијом хепатитисом Ц. Антивирусни лекови могу излечити више од 95% особа са инфекцијом хепатитисом Ц, али је присутна неједнака доступност дијагнози и лечењу. Према подацима, 9,4 милона особа се лечи од хроничне инфекције вирусом хепатитиса Ц, а вакцина против хепатитиса Ц не постоји.

Једини начин правовременог откривања болести је тестирање на хепатитис Б и Ц. У циљу промоције значаја тестирања, у склопу овогодишње кампање у Републици Србији, у периоду од 28. јула до 22. августа 2022. године биће омогућено добровољно, поверљиво, бесплатно и анонимно саветовање и тестирање у оквиру ДПСТ саветовалишта.

Сви заинтересовани грађани тестирање могу обавити без лекарског упута у Градском заводу за јавно здравља Београд у времену од 8 - 12h.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351