Квалитет воде за купање у Београду на отвореним базенима

Базен БеоградУ Градском заводу за јавно здравље Београд обавља се редовна контрола квалитета воде за купање из већине отворених јавних базена на територији града.

То су базени спортских центара “Милан Гале Мушкатировић“, „Олимп“, „Ташмајдан“, „Кошутњак“, „11. Април“, као и базени спортских центара у Лазаревцу и Обреновцу.Вода се узоркује пред почетак сезоне (обично прве или друге недеље јуна), као и у току сезоне купања. Вода из отворених јавних базена се узоркује на недељном нивоу, а у лабораторијама нашег Завода се испитују њена физичко-хемијска и микробиолошка својства.

Резултати до сада спроведених анализа у 2015.години указују на то да је квалитет воде из отворених базена задовољавајући, односно да су контролисани базени одговарајуће припремљени за текућу купалишну сезону. Концентрација слободног резидуалног хлора се одржава на очекиваном нивоу, неопходном за постизање потребног микробиолошког квалитета воде.

Потребно је нагласити и да пресудан значај за очување квалитета воде у базенима има број корисника, као и понашање самих корисника, тј. поштовање превентивних санитарно-хигијенских мера: коришћење дезо баријера (кадица за дезинфекцију стопала на уласку у круг базена и на изласку из тоалета), туширање пре и након изласка из базена, обавезно коришћење тоалета, добра лична хигијена и ношење капа и наочара за пливање.

Такође, обавезно је избегавање коришћења базена у случају постојања акутних респираторних, уринарних и дигестивних обољења, обољења коже и слузокожа, као и у периоду реконвалесценције, тј. опоравка од наведених обољења (2 недеље након престанка свих симптома болести).

Осим тога, избегавање роњења и скакања, као и седења на површинама непосредно око базена значајно доприноси смањењу ризика од инфекција, али и повреда.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351