Kvalitet vode za kupanje u Beogradu na otvorenim bazenima

Базен Београд

U Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd obavlja se redovna kontrola kvaliteta vode za kupanje iz većine otvorenih javnih bazena na teritoriji grada.

To su bazeni sportskih centara “Milan Gale Muškatirović“, „Olimp“, „Tašmajdan“, „Košutnjak“, „11. April“, kao i bazeni sportskih centara u Lazarevcu i Obrenovcu.

Voda se uzorkuje pred početak sezone (obično prve ili druge nedelje juna), kao i u toku sezone kupanja. Voda iz otvorenih javnih bazena se uzorkuje na nedeljnom nivou, a u laboratorijama našeg Zavoda se ispituju njena fizičko-hemijska i mikrobiološka svojstva.

Rezultati do sada sprovedenih analiza u 2015.godini ukazuju na to da je kvalitet vode iz otvorenih bazena zadovoljavajući, odnosno da su kontrolisani bazeni odgovarajuće pripremljeni za tekuću kupališnu sezonu. Koncentracija slobodnog rezidualnog hlora se održava na očekivanom nivou, neophodnom za postizanje potrebnog mikrobiološkog kvaliteta vode.

Potrebno je naglasiti i da presudan značaj za očuvanje kvaliteta vode u bazenima ima broj korisnika, kao i ponašanje samih korisnika, tj. poštovanje preventivnih sanitarno-higijenskih mera: korišćenje dezo barijera (kadica za dezinfekciju stopala na ulasku u krug bazena i na izlasku iz toaleta), tuširanje pre i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje toaleta, dobra lična higijena i nošenje kapa i naočara za plivanje.

Takođe, obavezno je izbegavanje korišćenja bazena u slučaju postojanja akutnih respiratornih, urinarnih i digestivnih oboljenja, oboljenja kože i sluzokoža, kao i u periodu rekonvalescencije, tj. oporavka od navedenih oboljenja (2 nedelje nakon prestanka svih simptoma bolesti).

Osim toga, izbegavanje ronjenja i skakanja, kao i sedenja na površinama neposredno oko bazena značajno doprinosi smanjenju rizika od infekcija, ali i povreda.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351