Dobra provetrenost prostorija i Kovid-19

provetravanje covidKoliki je značaj provetravanja prostorija? Na koji način prostor u kojem boravimo možemo učiniti bezbednijim od širenja zaraze COVID-19?

Provetravanje, odnosno omogućavanje ulaska "svežeg" vazduha iz spoljašnjosti u unutrašnjost prostorija i izlaska "ustajalog" vazduha van svih zatvorenih prostorija u kojima tokom dana boravimo, bilo da su namenjene obavljanju poslovnih i drugih životnih aktivnosti ili su predviđene za odmor, igra značajnu ulogu u sklopu higijenskih-epidemioloških mera koje se preduzimaju u cilju sprečavanja širenja uzročnika COVID-19.

Prirodno provetravanje prostorija se najbolje postiže otvaranjem prozora i vrata na prostoriji. Ukoliko želimo da pojačamo učinak provetravanja, možemo otvoriti prozore, vrata na suprotnim stranama prostorije. Izuzetno se mogu koristiti ventilatori ili drugi elektro-mehanički uređaji sa istom namenom, ali takve situacije i mesta postavljanja istih u prostoriji treba proceniti od slučaja do slučaja.

U cilju smanjenja širenja izazivača zaraza koji se mogu prenositi putem vazduha, važno je da smer strujanja vazduha u prostoriji, bilo da je prirodan ili izazvan korišćenjem klima uređaja, ventilatora ili fenova sa toplim vazduhom, ne ide direktno od jedne osobe ka drugoj.

Od izuzetne važnosti je i da na svim prozorima postoje i zaštitne mreže ili rešetke, odnosno sigurnosni mehanizmi koji onemogućavaju deci, ali i svim drugim osobama, prilazak prozoru dok je otvoren, u cilju sprečavanja zadesnog, nehotičnog, ili u nekim situacijama voljnog, ispadanja ili iskakanja kroz prozor. Takođe, u prostorijama i u situacijama u kojima se u cilju pojačanog provetravanja moraju koristiti ventilatori ili drugi elektro-mehanički uređaji, nikada ne smeju boraviti deca bez nadzora punoletnih osoba (roditelja, staratelja, negovatelja..)

Moramo uvek imati na umu da je u cilju zaštite nas samih ali i svih osoba sa kojima smo u kontaktu tokom dana i noći, obavezno primenjivati sve mere koje su preporučene od strane zvaničnih državnih institucija, a kao dodatnu meru u cilju prevencije širenja COVID-19 u zatvorenim prostorima, možemo i povećati učestalost i intenzitet provetravanja prostorija u kojima boravimo.

Naravno, uvek je potrebno uzeti u obzir veličinu prostorije, poštovanje svih zvanično naloženih ličnih i opštih higijensko-epidemioloških mera uključujući broj osoba koje istovremeno mogu boraviti u toj prostoriji, kao i po potrebi nošenje osnovne lične zaštitne opreme (maska za lice, vizir, i dr).

Na lokacijama koje se nalaze u zonama gde možemo očekivati povećano aerozagađenje (centralne gradske saobraćajnice,..) u određenim delovima dana, provetravanje prostorija treba vršiti kada se zapaža najniži stepen zagađenja vazduha (na pr. u periodu dana kada nema intenzivnih saobraćajnih gužvi).

U svakom slučaju, kada god je to moguće, i ukoliko su ispunjeni svi bezbednosni preduslovi, redovno i učestalo provetravanje prostorija u kojima boravimo može biti korisna dodatna mera uz primenu svih drugih zvanično naloženih mera za smanjenje rizika od širenja uzročnika epidemije COVID-19.

Adaptacija teksta preuzetog sa: Svetska zdravstvena organizacija (SZO) - Provetravanje & COVID-19 . Dr Maria Neira. 30.Oktobar 2020.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351