Održan jesenji festival zdravlja 2015.

фестивал здравља 2015

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd je i ove godine svojim učešćem nastavio tradicionalnu saradnju sa Festivalom zdravlja, koji je po dvanaesti put, u svom jesenjem izdanju, održan 24. i 25. septembra 2015. godine u Domu omladine Beograda.

Na centralno pozicioniranom štandu Gradskog zavoda za javno zdravlje, u ulozi domaćina bilo je osmoro zdravstvenih radnika iz sve tri delatnosti naše ustanove. Zainteresovanim građanima koji su obišli štand tom prilikom približene su brojne teme od javnozdravstvenog značaja, koje svojom delatnošću i svakodnevnim aktivnostima, pokrivaju svi centri i specijalizovana savetovališta u Gradskom zavodu.

Građani su najviše interesovanja pokazali u vezi sa mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja širokog spektra hroničnih nezaraznih bolesti, pre svega malignih i kardiovaskularnih oboljenja. U tom smislu, istican je značaj usvajanja zdravih stilova života i izbegavanje rizičnih oblika ponašanja poput pušenja, neadekvatne ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti i konzumiranja alkohola, a sve uz potenciranje značaja redovnih preventivnih pregleda.

фестивал здравља 2015S druge strane, puno pažnje i pitanja prisutnih bilo usmereno i na mogućnosti prevencije, ali i blagovremenog prepoznavanja simptoma zaraznih bolesti poput trihineloze, salmoneloze, bruceloze, lajmske bolesti, gripa i tuberkuloze. Značajan deo aktivnosti bio je posvećen i prevenciji rizičnih oblika ponašanja kod mladih, poput konzumiranja alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci, bezbednosti u saobraćaju, kao i prevenciji polno prenosivih bolesti. Kao adekvatna podrška savetodavnim razgovorima i odgovorima na pitanja posetilaca, deljeni su raznovrsni lifleti, brošure i drugi zdravstveno–promotivni materijal. Tokom trajanja Festivala građanima je podeljeno oko 9000 komada različitog štampanog materijala.

Štand Gradskog zavoda za javno zdravlje je, imajući u vidu širok dijapazon tema i materijala koje je nudio, bio je podjednako atraktivan za najstarije i za najmlađe sugrađane, ali i za osnovce i srednjoškolce. Osam učenika trećeg razreda Osme beogradske gimnazije čak su se, kao volonteri, tokom oba dana trajanja Festivala, oprobali u ulozi domaćina štanda Gradskog zavoda i u tome bili više nego uspešni.

Festival je i ovog puta realizovan pod pokroviteljstvom eminentnih nacionalnih i gradskih institucija iz oblasti medicine i sporta, među kojima su: Ministarstvo zdravlja, Republički fond za zdravstveno osiguranje, Lekarska komora Srbije, Sekretarijat za zdravstvo grada Beograda, Agencija za lekove i medicinska sredstva, Crveni krst Srbije, Turistička organizacija Beograda, Olimpijski komitet Srbije i Sportski savez Srbije.

Ova značajna gradska manifestacije je, kao i uvek, bila teren za aktivno povezivanje Gradskog zavoda za javno zdravlje sa drugim učesnicima Festivala kojih je i ovog puta bilo preko 70. Na ovaj način, učvršćena je postojeća i stvoren je jak temelj za buduću saradnju sa svima onima kojima je zajednički cilj očuvanje i unapređenje zdravlja stanovništva.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351