Znanjem i kreativnošću protiv psihoaktivnih supstanci

osnovci droga 2019U organizaciji Gradskog zavoda za javno zdravlje, u ponedeljak, 10. juna 2019, u Dečjem kulturnom centru Beograd, održana je manifestacija učenika osnovnih škola pod nazivom „Tvoje znanje menja sve“.

Ovaj događaj upriličen je sa ciljem da se javnosti prikažu stečena i kreativno upakovana znanja osnovaca koji su tokom školske 2018/2019. godine bili uključeni u program „Kreativni rad sa učenicima na prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci“.

osnovci droga 2019

Skup je na samom početku pozdravila pomoćnica direktorke Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, dr Svetlana Mladenović Janković, inače jedna od kreatorki ovog edukativnog programa i njegova dugogodišnja koordinatorka. Pozdrav učesnicima i gostima manifestacije uputila je i predstavnica Sekretarijata za zdravstvo Grada Beograda, dr Aleksandra Ognjanović.

osnovci droga 2019

Oko 250 učenika uzrasta od trećeg do sedmog razreda iz devet osnovnih škola, bili su akteri održanog kreativnog i zabavnog, ali pre svega edukativnog đačkog skupa.

osnovci droga 2019

Prethodno sami izabravši svoje uloge - glumaca, pesnika, scenarista, dramaturga, reditelja, snimatelja, muzičara, tvoraca grafičkih rešenja i edukativnih materijala, učenici su publici predstavili širok dijapazon svojih originalnih i maštovitih ostvarenja koja su sva za cilj imala da pokažu šta su oni sve tokom prethodnih nekoliko meseci naučili o raznim tipovima psihoaktivnih supstanci.

osnovci droga 2019

Deca su, shvatajući tokom procesa rada sam mehanizam nastanka zavisnosti, prepoznala vezu ovog psiho-fizičkog fenomena i sa drugim štetnim navkama – poput interneta, kocke, video-igrica i brze hrane, pa su i ove teme vešto integrisali u svoj kreativni opus. Radeći na ovim temama timski, kroz ozbiljan istraživački pristup, ali i uz svesrdnu pomoć svojih učitelja i nastavnika, roditelja i drugih stručnjaka, koristeći uz to svoju maštu i stvaralačke potencijale, deca su osmislila čitav spektar najraznovrsnijih načina da prikažu koje su to životno važne lekcije kroz ovaj program naučili.

osnovci droga 2019

Na sceni su se tokom dva sata kvalitetnog programa smenjivali zanimljivi dramski prikazi i kratke predstave, muzičke numere, obilje originalnih video materijala, autorski stihovi, animirana ostvarenja kratkih formi, poučne prezentacije. U holu Dečjeg kulturnog centra bila su izložena i njihova grafička kolažna ostvarenja koja su pratila istraživačku fazu programa. Uz to, publici su tokom i nakon programa, deljeni i originačni učenički lifleti.

osnovci droga 2019

U realizaciji ovog kolažnog performansa učestvovale su sledeće beogradske osnovne škole: „Momčilo Živojinović“ (Mladenovac), „Đura Daničić“ (Voždovac), „Sonja Marinković“ (Zemun), „Aleksa Šantić“ (Grocka), „Miloje „Vasić“ (Grocka), „Filip Filipović“ (Voždovac), „Olga Petrov“ (Palilula) i „Branko Ćopić“ (Rakovica). Kao specijalni gosti-učesnici nastupili su učenici trećeg i četvrtog razreda osnovne škole „Đorđe Simeonović“ iz sela Podgorac kod Boljevca, koji su kroz sjajan video materijal predstavili, kako svoja novostečena znanja, tako i zanimljiv istorijat svoje škole i lepote svog kraja, što je za publiku bio poseban ugođaj.

osnovci droga 2019

Program „Kreativan rad sa učenicima na prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci" nastao je 2009. godine kao deo preventivnih aktivnosti u okviru implementacije Strategije za borbu protiv droga. Tokom prethodne decenije uspešnog sprovođenja, za realizaciju programa sa učenicima edukovano je oko 450 prosvetnih radnika i saradnika iz više od 110 beogradskih osnovnih škola. Samo tokom aktuelne 2018/2019. godine, Gradski zavod za javno zdravlje organizovao je i realizovao 5 dvodnevnih obuka, na kojima je edukovano oko 120 prosvetnih radnika i saradnika iz 26 osnovnih škola.

osnovci droga 2019

Učenički video materijali koji su bili prikazani tokom manifestacije u Dečjem kulturnom centru, biće u narednom periodu postavljani i dostupni na zvaničnoj fejsbuk stranici „Tvoje znanje menja sve“.

Основци дрога 2019

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351