Poruka dece je jasna: “Reci drogi NE!”

постер психоактивне супстанце

U sredu, 13. juna 2018. godine realizovan je poslednji u nizu finalnih koraka ovogodišnjeg uspešnog sprovođenja edukativnog programa “Kreativni rad sa učenicima na prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci”. Tim povodom, u Osnovnoj školi “Miloje Vasić” u beogradskom naselju Kaluđerica, upriličen je kolažni đački performans namenjen školskoj i široj javnosti, čiji su akteri bili učenici škole–domaćina i njihovi gosti – učenici četvrtog razreda Osnovne škole “Aleksa Šantić”, takođe iz Kaluđerice.

Učenici su prikazali kreativne produkte svog višemesečnog istraživačkog rada na širok spektar tema koje se odnose na problem zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i bolesti zavisnosti, u najširem smislu.

Sve informacije i saznanja u vezi sa ovim ozbiljnim temama, učenici su prikupljali  vođeni svojim nastavnicima, a zatim su ih timski oblikovana u literarne, likovne, muzičke i dramske forme praveći tako sveobuhvatan i nadasve kreativan i originalan prikaz svojih novostečenih znanja.

Učenici su ta znanja i ključne poruke publici prezentovali maestralnom glumom i scenskim nastupom kroz originalne skečeve, inspirisane školskim životom, ali i istorijskim motivima, kulturološkim obrascima i navikama našeg stanovništva kada su u pitanju različiti oblici zavisnosti. Učenici OŠ „Aleksa Šantić“ su se za ovu priliku oprobali čak i u kreiranju kratke filmske forme, preuzimajući, pored glumačkih rola, i uloge reditelja, snimatelja i montažera. U video-klipu ovih četvrtaka, na izuzetno efektan i surovo realističan način, prikazano je njihovo, dramaturški oblikovano, viđenje problema narkomanije  i njegovih fatalnih posledica, što neminovno ukazuje na neophodnost pravovremenog  i adekvatnog informisanja dece i mladih kada je ova tema u pitanju.

психоактивне супстанце

Centralni hol škole “Miloje Vasić” predstavljao je i izložbeni prostor  za edukativne učeničke plakate iz obe škole, koji su imali za cilj da prikažu složenost i važnost istraživačkog procesa koji predstavlja jedan od ključnih aspekta ovog programa. Takođe, tokom trajanja priredbe, u pozadini su projektovane fotografije koje su prikazivale atmosferu sa pojedinih radionica, što je na slikovit način prikazivalo svu lepotu timskog rada, suptilno naglašavajući višestruke koristi koje prozilaze iz pristupa koji učenika aktivira i postavlja u centar edukativnog procesa.

Ovom muzičko-scenskom performansu prisustvovali su brojni učenici škole, nastavnici i roditelji, kao i koordinatori programa. Ovo je bila prilika da se đacima i edukatorima uruče prigodna priznanja za doprinos koji su svojim angažovanjem dali u suočavanju sa jednim velikim javnozdravstvenim problemom, ali ujedno i kao znak zahvalnosti obema školama za održavanje višegodišnjeg  kontinuiteta u sprovođenju ovog programa.

психоактивне супстанце

психоактивне супстанце

Edukativni seminar za program “Kreativni rad sa učenicima na prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci”, koji se sa velikim uspehom realizuje već osmu godinu za redom, prošle jeseni pohađalo je 29 prosvetnih radnika i saradnika iz 13 osnovnih škola sa teritorije Grada Beograda i iz škole “Dr Boško Vrebalov” iz Melenaca. Program je tokom ove školske godine realizovan u većini škola, a njime je obuhvaćeno preko 600 osnovaca uzrasta od trećeg do šestog razreda.

психоактивне супстанце

Facebook stranica “Tvoje znanje menja sve” svim zainteresovanim korisnicima ove društvene mreže redovno pruža informacije koje se tiču kako osnovne ideje i ciljeva ovog programa, tako i toka i načina njegovog sprovođenja u školama. Na taj način, stranica predstavlja medijski prostor idealan za prezentaciju kreativnih đačkih ostvarenja i raznovrsnih aktivnosti koje se sprovode u školama uključenim u ovaj program. Svi pomenuti sadržaji dostupni su na sledećoj adresi: https://www.facebook.com/tvoje.znanje.menja.sve/ .

психоактивне супстанце

психоактивне супстанце

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351