Start novog ciklusa programa posvećenog prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci

rad sa ucenicimaPočetak nove školske godine uvek je signal za intenziviranje zdravstvenovaspitnog rada posvećenog deci i mladima. Centralno mesto u aktivnostima Gradskog zavoda za javno zdravlje posvećenim ovoj populacionoj grupi, godinama unazad predstavlja koordinacija, implementacija i praćenje edukativnog programa „Kreativni rad sa učenicima na prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci“, namenjenog učenicima osnovnih škola i njihovim nastavnicima.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje, 6. i 7. oktobra 2017. godine, održavanjem dvodnevnog edukativnog seminara, započet je novi ciklus ovog programa, u koji će ove školske godine biti uključeno 29 prosvetnih radnika i saradnika iz 14 osnovnih škola. Dokaz da ovaj program od samog početka nailazi na odličan prijem, kako kod nastavnika i dece, tako i kod rukovodstava škola, predstavlja i činjenica da pojedine škole iz godine u godinu regrutuju nove edukatore i tako postižu da se program ukorenjuje u život škole i postaje važan deo nastavnih i vannastavnih aktivnosti.

рад са ученицима

U prilog tome govori i činjenica da su u ovogodišnjoj obuci učestvovali predstavnici iz čak 9 škola koje su tokom prethodnih godina već bile u programu. Istovremeno, dobar glas o programu uspešno se širi i čuje van teritorije Beograda te se, među polaznicima koji će po prvi put u svoje škole uvesti ovaj program, našlo i pet prosvetnih radnika iz OŠ "Boško Vrebalov" iz Melenaca.

Poseban pečat održanom seminaru dalo je gostovanje učenika četvrtog razreda OŠ "Danilo Kiš" sa Voždovca, koji su prisutnim polaznicima predstavili finalne proizvode svog prošlogodišnjeg istraživačkog i kreativnog rada. Izvođenjem originalne rep numere i sjajnog dramskog prikaza na temu štetnosti droga, deca su svojom energijom i izuzetnim glumačkim talentom na najlepši način buduće edukatore nadahnuli za predstojeći rad.

Рада са ученицима

Program „Kreativni rad sa učenicima na prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci“ baziran je na jedinstvenom edukativnom pristupu „Zajedničko učenje kroz akciju“ koji ističe važnost visokog stepena učešća dece u procesu obrazovanja. Ovaj metod rada u ovom konkretnom programu ima za cilj unapređenje kompetencija nastavnika na temu zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, ali i osnaživanje, odnosno jačanje emocionalne inteligencije kod učenika, kroz jačanje njihovih veština procene rizika i izgradnju samopouzdanja i samopoštovanja.

рад са ученицима

Do sada je u Gradskom zavodu za javno zdravlje, počev od 2010. godine, održano ukupno 13 obuka za sprovođenje ovog programa, kojima je obuhvaćeno oko 350 prosvetnih radnika i saradnika iz oko 110 beogradskih osnovnih škola, čime se tokom 7 godina sprovođenja ovog edukativnog programa u školama došlo do obuhvata od oko 5500 osnovaca uzrasta od 3. do 7. razreda. Njihovo znanje o psihoaktivnim supstancama, nakon prolaska kroz kreativne radionice i istraživački rad u okviru ovog programa, unapređeno je za preko 50%. Program je redovno akreditovan od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

рад са ученицима

Fejsbuk stranica “Tvoje znanje menja sve” (https://www.facebook.com/tvoje.znanje.menja.sve), svim zainteresovanim korisnicima ove društvene mreže pruža informacije koje se tiču koncepta i ciljeva ovog programa. Uz to, stranica predstavlja pogodan prostor za prezentaciju kreativnih đačkih ostvarenja i raznovrsnih aktivnosti koje se kontinuirano sprovode u školama uključenim u program, ali je istovremeno i medij putem koga se pratiocima ukazuje i na druge aktuelne javnozdravstvene teme, koje su posebno važne za zdravo i bezbedno odrastanje dece.

rad sa ucenicima

rad sa ucenicima

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351