Moć znanja je da jača volju, ali i da povezuje

психоактивне супстанце 2017

Kao što se na kraju svake školske godine bilans znanja svodi na svim poljima – kontrolnim i pismenim zadacima, zaključivanjem ocena, prijemnim i raznim drugim ispitima, tako se i znanje naših malih polaznika o psihoaktivnim supstancama dovodi do nivoa kada oni žele da pokažu šta su to mesecima vredno radili. A to je deo kome se svi akteri programa “Kreativni rad sa učenicima na prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci” najviše raduju i u kome najviše uživaju.

Nakon pojedinačnih završnih prezentacija upriličenih u nekoliko beogradskih škola, u četvrtak, 8. juna, 2017. godine, realizovana je poslednja priredba za ovu školsku godinu, u školi “Ilija Birčanin” iz Zemun Polja. Ovom prilikom,  ostvaren je divan zajednički prikaz svega naučenog, istraženog, osmišljenog,  kreiranog i učinjenog na temu psihoaktivnih supstanci od strane učenika tri odeljenja četvrtog razreda ove škole, kao i njihovih specijalnih gostiju. Tokom ove edukativne priredbe, kojoj su prisustvovali drugi učenici škole, roditelji i sami koordinatori programa, učenici su prikazali originalne produkte svog višemesečnog rada na temu zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, odnosno prevencije bolesti zavisnosti, u najširem smislu.

 

Učenici su svoje novostečeno znanje oblikovali u originalne skečeve sa izuzetno osmišljenim i odglumljenim scenama inspirisanim realnim životnim situacijama. Poseban ugođaj za prisutnu publiku bio je i prikaz video-klipova, čiji su scenaristi, glumci, snimatelji, reditelji i montažeri bili sami učenici, pokazavši tako koliko talenat može biti snažna podrška želji za novim znanjima i koliko je to skupa moćan alat za efikasno učenje i efektan prikaz njihovog razumevanja delikatne problematike kojom su se bavili.

Posebnu draž ovom đačkom performansu dalo je ekskluzivno gostovanje njihovih vršnjaka iz škole “Bora Lazić” iz Vlaške. Svojim ubedljivim dramskim nastupom, snažnim porukama, čak i poetskim osvrtom na temu štetnosti psihoaktivnih supstanci, na najlepši način upotpunili su performans svojih domaćina.

Istovremeno, hodnici i učionice škole “Ilija Birčanin” pretvoreni su u izložbeni prostor  za edukativne učeničke postere iz još tri škole koje su tokom ove godine učestvovale u ovom programu – iz “komšijskih”, zemunskih škola “Sonja Marinković” i “Sava Šumanović” i iz škole “Aleksa Šantić” iz Kaluđerice, koja je bila “prisutna” u ovom performansu i putem video snimka svoje predstave  koju su za ovu priliku poslali, usled nemogućnosti da i sami lično učestvuju.

Program “Kreativni rad sa učenicima na prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci” realizuje se sa velikim uspehom već sedmu godinu za redom. Za to vreme, implementiran je u makar jednom ciklusu u skoro 150 škola u Srbiji, od čega u preko 100 beogradskih, uz impresivan obuhvat od oko 5500 dece.

Edukativni seminar za ovaj program prošle jeseni pohađalo je 30 prosvetnih radnika i saradnika iz 13 osnovnih škola sa teritorije Grada Beograda. Program je tokom ove školske godine realizovan u 8 škola, a njime je obuhvaćeno preko 300 osnovaca uzrasta od trećeg do sedmog razreda. Akreditacija programa od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koja predstavlja snažan vetar u leđa za njegovu dugu i uspešnu realizaciju, važi i za predstojeću školsku godinu, u kojoj se nadamo novim polaznicima i novim malim “skupljačima” znanja.

Kontinuirani prikaz aktivnosti u školama dostupan je na zvaničnoj fejsbuk stranici programa “Kreativni rad sa učenicima na prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351