Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama - 26. jun

Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama obeležava se 26. juna, na osnovu rezolucije Ujedinjenih nacija iz 1987. godine. Ovogodišnje obeležavanje pod sloganom "Hajde da bez droga razvijamo naše živote, zajednicu i identitet" ima za cilj mobilisanje podrške javnosti i podsticanje stanovništva da pruži svoj doprinos promociji zdravih stilova života, suzbijanju problema zloupotreba droga i zaštiti mladih od opasnih supstanci.

Intenzivna saradnja svih sektora društva u ovoj važnoj zajedničkoj misiji podrazumeva učešće škola, roditelja, policije, radno aktivnog stanovništva i poslodavaca, medija, verskih zajednica, zdravstvenih radnika, udruženja građana i drugih partnera u svim aktivnostima koje imaju za cilj smanjenje zloupotrebe droga.

Prema rezultatima Nacionalnog istraživanja o stilovima života stanovništva Srbije koje je 2014. godine sproveo Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u Srbiji je bar jednom u toku života neku ilegalnu drogu koristilo 8% odraslih stanovnika, odnosno 12,8% mlađe odrasle populacije, starosti od 18 do 34 godine. Kanabis je ilegalna droga koju je tokom života probao najveći broj ispitanika – 7,7% odraslih, odnosno čak 12,4% mlađih odraslih ispitanika.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd se problemom zloupotrebe droga bavi kontinuirano, tokom čitave godine i to koordinacijom i realizacijom zdravstveno vaspitnih aktivnosti iz domena primarne prevencije, koje za krajnji cilj imaju dopiranje do osnovaca, kao populacije koja tek treba da zakorači u proces odrastanja i sazrevanja, preuzimanja odgovornosti za sopstvene izbore, pa samim tim i za sopstveno zdravlje. Noseći stub ovih aktivnosti predstavlja edukativni program „Kreativni rad sa učenicima na prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci“, koji Gradski zavod za javno zdravlje, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, uspešno sprovodi od 2010. godine.

Cilj ovog Programa je unapređenje znanja i stavova u vezi sa korišćenjem psihoaktivnih supstanci i razvijanje emocionalne inteligencije u vidu veština procene rizika i jačanje samopouzdanja kod dece, a sve to kroz unapređenje kompetencija samih nastavnika u vezi sa ovom temom. Tokom prethodnih godina, u Program je uključeno 90 beogradskih osnovnih škola i i kroz njega je prošlo skoro 10000 đaka, a tokom protekle školske 2014/2015. godine, njime je obuhvaćeno 397 učenika od trećeg do sedmog razreda iz osam osnovnih škola u Beogradu.Program je od ove školske godine ušao i u svet društvenih mreža, pa se na njegovoj zvaničnoj fejsbuk stranici https://www.facebook.com/tvoje.znanje.menja.sve?ref=aymt_homepage_panel mogu pratiti najave važnih događaja, ali i pogledati radovi u koje je maštovito upakovano novostečeno znanje beogradskih osnovaca, kako oni nastali tokom samog procesa rada, tako i radovi prikazani tokom završnih priredbi upriličenih u školama pred kraj školske godine.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351