Хало Беба - Телефоном до савета о здрављу деце

Savet nedelje

savet nedelje 175 lat
  • mb analize
    Laboratorijske analize: informacije
  • politika zastiet ziv sred
    Status laboratorijskih analiza
  • analiza vode 1
    Voda: Uputstva, zahtevi, preporuke
  • санитарни прегледи
    Sanitarni pregledi

Međunarodni dan medicinskih sestara – 12. maj 2024.

dan sestara„Naše medicinske sestre – naša budućnost“

12. maj je Međunarodni dan medicinskih sestara i obeležava se širom sveta u znak sećanja na Florens Najtingel, britansku medicinsku sestru, začetnicu modernog sestrinstva kao priznate profesije. ICN je Međunarodno veće medicinskih sestara koja svake godine preporučuje temu za obeležavanje ovog datuma. Slogan koji prati ovogodišnju tematiku je „Naše medicinske sestre – naša budućnost“ sa posebnim akcentom na ekonomski aspekt zdravstvene nege. Ovaj datum je prilika da se podsetimo na značaj i humanost sestrinske profesije.


"Zdravlje je politički izbor - zajednička poruka širom Evrope

EUPHW European Public Health WeekEvropska nedelja javnog zdravlja predstavlja godišnje okupljanje aktera u oblasti javnog zdravlja sa ciljem promocije dostignuća, sagledavanja aktuelnih i budućih izazova i identifikovanja delotvornih intervencija kao odgovora na buduće javno zdravstvene pretnje.  Ove godine se obeležava širom Evrope u periodu od 13. do 17. maja.

10. MAJ - MEĐUNARODNI DAN FIZIČKE AKTIVNOSTI

10 maj   Medjunarodni dan fizicke aktivnosti 2024Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležava se svake godine, 10. maja, pod sloganom „Kretanjem do zdravlјa“, u sklopu globalne inicijative koju zemlјe članice Svetske zdravstvene organizacije (SZO) sprovode više od 20 godina, kako bi ukazale na važnost fizičke aktivnosti kao jedne od klјučnih aktivnosti za zdravlјe i dobrobit svakog čoveka.

Epidemiološki nadzor nad gripom - 17. nedelja 2024.

gripPrema izveštajima zdravstvenih ustanova primarne zdravstvene zaštite (domovi zdravlja, Zavod za zaštitu zdravlja studenata, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika ŽTP-a i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika MUP-a) na teritoriji Beograda u periodu 22.04.-28.04.2024. godine od akutnih respiratornih infekcija (ARI) obolelo je 10.574 osoba sa brojem novoobolelih od 628,9 na 100.000 stanovnika, a od oboljenja sličnih gripu (OSG) 192 (11,4 novoobolelih na 100.000 stanovnika).

Informacija o aktuelnoj epidemiji velikog kašlja na teritoriji Beograda

.Uvidom u prijave zaraznih bolesti u Servisu javnog zdravlja (SJZ) i prijave o laboratorijski utvrđenom uzročniku, na teritoriji Beograda od marta 2023. do 28.04.2024. godine registrovano je 1057 slučajeva obolevanja od velikog kašlja, sa incidencijom 62,9/100.000. U prethodne 2 nedelje (15.04. – 28.04.2024. godine) registrovano je 13 novootkrivenih obolelih (u odnosu na datum postavljanja dijagnoze).

Testiranje krpelja na prisustvo Borrelia burgdorferi

krpeljLajmska bolest je infektivno, multisistemsko oboljenje koje najčešće zahvata kožu, zglobove, nervni i kardiovaskularni sistem, a njegov izazivač je spiroheta Borrelia burgdorferi sa velikim brojem vrsta među kojima su najpoznatije: B. burgdorferi sensu stricto, B. afzelli, B. garinii, B. miyamotoi, B. hermsii, B. spielmannii, B. valaisianai dr. Zahvaljujući napretku i razvoju molekularne dijagnostike, stalno se otkrivaju nove patogene vrste. Zaražavanje ljudi nastaje ubodom krpelja roda Ixodes koji se hrane krvlju životinja i čoveka i predstavljaju prirodne rezervoare i prenosioce uzročnika zaraznih bolesti, među kojima je i lajmska bolest.

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju 2024

повреде у саобрацајуSprečimo povrede na vreme!

Svake godine, četvrte nedelje aprila meseca, obeležava se Nedelja prevencije povreda u saobraćaju. Saobraćajni traumatizam, sa svojom visokom stopom smrtnosti, povređivanja i posledičnim invaliditetom, predstavlja izuzetno veliki javno zdravstveni problem, ali i opterećenje celog društva, a ne samo sistema zdravstvene zaštite.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351