Како да смањим ризик приликом одласка у куповину?

Ретки изласци из домова су ових дана најчешће усмерени на одлазак у набавку основних потрепштина. Том приликом треба да имамо на уму да својим понашањем можемо да смањимо ризик од потенцијалног преношења COVID-а 19. Шта чинити:

Социјална дистанца

Уколико се куповина обавља у затвореним објектима, најчешће је на самом улазу истакнут максималан број потрошача који у истом тренутку могу да се нађу у продавници, па то треба и испоштовати. У реду испред објекта или док чекате у самој радњи, водите рачуна да растојање између вас и особа око вас буде 1-2 метра.

Лична заштита

Пожељно је да у затвореном простору носите заштитну маску која прекрива уста и нос. 

Будите ефикасни

Идите у набавку само када је неопходно, планирајте недељну куповину, како бисте избегли сувишно излагање потенцијалном ризику. Куповину је пожељно обавити у што краћем времену да би се избегло предуго задржавање у затвореном простору, па унапред припремљен списак може бити од користи.  

Хигијена пре свега

Како би се избегла контаминација производа, потребно је избегавати преметање производа по рукама и њихово враћање на полице. У сваком случају, коришћење гела за дезинфекцију руку пре и непосредно након куповине доприноси мањем ризику од потенцијалне инфекције. Избегавајте да додирујете лице током набавке како не бисте пренели вирусе који се могу наћи на полицама, производима и новчаницама.  

Хигијена и код куће

По доласку кући, након темељног прања руку водом и сапуном пожељно је метална, стаклена и пластична паковања производа опрати или пребрисати влажном марамицом за дезинфекцију, јер вируси могу дуго опстати на њима. Након распакивања, пожељно је пребрисати и радну површину на којој смо ређали производе. 

Добра хигијена, лична заштита и социјална дистанца делују превентивно у свакој ситуацији, па и током куповине.

Назад на најважнија питања и одговоре

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351