Када и како да носим заштитну маску?

Постоје различите врсте маски које пружају мању или већу заштиту, зависно од величине честица чији продор у организам желимо да спречимо. Док обичне памучне маске служе пре свега за одржавање топлоте и спречавање крупнијих честица прашине да доспеју у наше дисајне путеве, хируршке маске за једнократну употребу могу спречити већину потенцијално заразних капљица да доспеју у наш организам, али искључиво уколико се правилно употребљавају и уз примену свих осталих мера заштите (учестало и адекватно прање руку, држање дистанце од најмање један метар, и др.).

Правилна употреба маске:

  • Пре стављања и додиривања маске обавезно оперите руке сапуном и водом или их очистите средством за дезинфекцију руку на бази алкохола.
  • Прегледајте маску да није оштећења и проверите који је горњи (има савитљиви део) а који доњи део маске, као и која је спољашња (обично је у боји) а која унутрашња страна маске .
  • Маску ставите на лице тако да прекрива и нос и уста и приљубите је уз лице тако да између маске и лица нема празног простора.
  • На горњем делу маске савитљиви део притисните уз нос, како би се његов облик прилагодио вашем носу и маска боље пријањала.
  • Трудите се да рукама не додирујете маску. Уколико то морате да урадите руке претходно оперите или дезинфикујте.
  • Након додиривања маске такође оперите руке.
  • Пре скидања маске обавезно оперите или дезинфикујте руке и немојте додиривати маску са предње, већ је скините са задње стране, скидајући ластиш са ушију, и одмах је након тога баците у смеће.

С обзиром на мањак ових заштитиних средстава, препоручљиво је рационално их користити. Маску увек треба носити уколико негујете или сте у близини особе која има симптоме Ковид-19 инфекције, или уколико ви сами имате знаке респираторне инфекције- кијате, кашљете и др. Уколико боравите на отвореном простору, а у близини нема других људи, или сте сами у возилу, употреба маске нема другу сврху осим да вас спречи да додирујете своје лице.

Назад на најважнија питања и одговоре

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351