10. мај 2021. - Међународни дан физичке активности

svetski dan fizicke aktivnosti"Кретањем до здравља" - 10. мај, међународни је дан који је 2002. године креирала Светска здравствена организација ради промоције физичке активности.

Овај дан, надахњујући нас да будемо активнији, представља одличну одскочну даску за покретање новог вида физичке активности или повећање постојеће. Најбоље је да радите нешто у чему уживате и што одговара вашем начину живота. Сви физичкој активности приступамо мало другачије - неко шета пса два пута дневно, неко иде на вечерње трчање, вози бицикл, неко ужива у игри са својом децом, а неко одржава башту или планинари.

Најбоље је издвојити време за нешто због чега се осећамо добро - то је време које издвајамо само за нас!

Ако не знате какву физичку активност волите или би желели да испробате нешто ново - потражите савет у оближњем рекреативном центру.

Други предлог је да се удружите са пријатељем, који такође жели да се „физички активира“. Постоји неколико студија које показују да је вероватније да ће се људи придржавати неке активности или програма вежбања ако то раде у друштву. У свакој прилици, не заборавите на мере заштите од инфекције Ковид - 19 вирусом и на погодност боравка на свежем ваздуху! Смернице за бављење физичком активношћу можете погледати овде.

Проверите своје знање - Шта знате о физичкој активности


Ходање: Сузите струк, побољшајте здравље


Почните већ данас.

Физичка активност не мора бити компликована. Нешто тако једноставно као свакодневна брза шетња може вам помоћи да живите здравије.

Редовно брзо ходање ће вам помоћи да одржите здраву телесну тежину, да спречите болести срца, висок крвни притисак, дијабетес тип 2, да јачате кости и мишиће, да поправите расположење, равнотежу и координацију. Што брже, дуже и чешће ходате, већa je корист!
tehnike hodanja
Техника ходања
  • Подигните главу.
  • Гледајте право, а не у земљу.
  • Природно померајте рамена.
  • Браду држите паралелно са земљом.
  • Држите леђа право, а не савијена ка напред или уназад.
  • Лагано затегните мишиће на стомаку.
  • Врат, рамена и леђа треба да буду опуштени.
  • Замахујте рукама слободно са благим савијањем у лакту. Можете мало стискати шаке.
  • Ходајте лагано, котрљајући стопало од пете ка палцу.

Набавите праву опрему за шетњу 
Изаберите ципеле са одговарајућом савитљивошћу, чврстом потпетицом и дебелим флексибилним ђоном како бисте ублажили притисак на стопала и амортизовали ударе о подлогу. Носите удобну одећу и опрему која одговара разним временским приликама. Ако ходате ноћу, носите светле боје или рефлектујућу траку ради боље видљивости.

Пажљиво одаберите своју руту за шетњу
Ако планирате шетњу на отвореном, избегавајте стазе са пукотинама, рупама, висећим или ниским гранама дрвећа и неравним травњаком. Уколико време није погодно за шетњу, размислите о шетњи у тржном центру.

Загревање
Ходајте полако 5 до 10 минута да бисте загрејали мишиће. На крају шетње ходајте полако 5 до 10 минута како би се мишићи опустили.

Истезање

Након опуштања, нежно истегните мишиће. 

Поставите реалне циљеве
За већину здравих одраслих, здравствени радници препоручују најмање 150 минута недељно умерене аеробне активности или 75 минута снажне аеробне активности, или еквивалентну комбинацију умерене и снажне аеробне активности. Смернице сугеришу да ову вежбу распоредите током једне недеље. Такође, најмање два пута недељно радите вежбе снаге свих главних група мишића.

Као општи циљ, тежите ка најмање 30 минута физичке активности дневно. Ако не можете да одвојите толико времена, испробајте неколико кратких сесија активности током дана. Било која количина активности је боља од никакве. Чак и мале количине физичке активности су корисне.
Запамтите да треба да почнете полако - посебно ако нисте редовно вежбали. Можете почети са пет минута дневно прве недеље, а затим повећавати време за пет минута више, сваке недеље, док не достигнете најмање 30 минута дневно.
Да бисте постигли још веће здравствене бенефите, циљајте на најмање 60 минута физичке активности дневно у већини дана у недељи.

Пратите свој напредак
Вођење евиденције колико корака и коју удаљеност прелазите, као и трајања ходања може вам помоћи да видите одакле сте кренули и служи као извор инспирације. Само помислите колико ћете се добро осећати када видите колико сте километара прешли сваке недеље, месеца или године.

Забележите ове бројеве у дневник ходања или их забележите у табелу или апликацију за физичку активност. Друга опција је употреба електронског уређаја као што је педометар или фитнес тракер за израчунавање броја корака и удаљености.

Останите мотивисани
Покретањем програма ходања преузимате иницијативу за што боље здравље. Да бисте остали мотивисани:

Припремите се за успех- поставите мање циљеве. Почните са једноставним циљем, као што је: „Идем на паузу за ручак у трајању од 5 или 10 минута“. Када вам шетња од 5 или 10 минута постане навика, поставите нови циљ, као што је: „Шетаћу 20 минута после посла.“

Пронађите одређено време за шетње. Ускоро бисте могли да посегнете за циљевима који су некада изгледали немогуће.

Учините шетњу пријатном. Ако не волите да шетате сами, замолите пријатеља или комшију да вам се придруже, поштујући све мере заштите од ковид инфекције.

Промените своју рутину. Ако ходате на отвореном, планирајте неколико различитих рута због разноликости. Ходајте на сигурним, добро осветљеним местима.

Ако прескочите свакодневну шетњу, не одустајте. Подсетите се како се добро осећате када физичку активност укључите у своју свакодневицу, а затим се вратите на прави пут.

Једном када направите први корак, крећете на пут до важног одредишта - бољег здравља!

Погледајте презентацију - Физичка активност у служби здравља

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351