Недеља имунизације 2021.

nedelja imunizacije 2021Шеснаеста по реду, Недеља имунизације обележава се ове године у периоду од 26.4. до 2.5.2021, под слоганом: „Вакцине нас зближавају“. Имунизација, kao глобална прича о успеху и највећем достигнућу јавног здравља, која спашава милионе живота сваке године, актуелнија је ове године него икада, када се свет суочава са пандемијом невиђених размера у скоријој историји.

Тимови врхунских светских научника развили су вакцине против вируса Covid 19, владе земаља су, сходно својим могућностима, набавиле потребне количине, а савесни и одговорни људи широм света прихватили могућност да приме вакцину. Пуни ефекти имунизације, у смислу заустављања вируса у његовом походу, могу се очекивати када већина становништва одлучи да искористи шансу и прими вакцину у што краћем року. Једино тако се можемо вратити животу на који смо навикли, а који нам толико недостаје и бити поново блиски, као што овогодишњи слоган наговештава. Стога ове недеље појачајмо све активности на ширењу информација о добробити вакцина, утемељених на званичним, релевантним научним доказима.

Данас су нам на располагању вакцине за превенцију више од 20 животно угрожавајућих болести, које омогућавају људима да живе дуже и квалитетније, спречавајући 2 до 3 милиона смртних исхода сваке године, од болести као што су: дифтерија, тетанус, велики кашаљ, грип, осипне грознице и др. Имунизација је кључна компонента примарне здравствене заштите и неспорно људско право, истовремено и једно од најбољих улагања у здравство које новац може купити.

Вакцине су такође кључне за превенцију и контролу избијања заразних болести. Онe подржавају глобалну здравствену сигурност и биће важно средство у борби против антимикробне резистенције. Ипак, упркос огромном напретку, превише људи широм света - укључујући скоро 20 милиона новорођенчади сваке године - нема довољан приступ вакцинама. Покривеност глобалном вакцинацијом - удео деце, на светском нивоу, која примају препоручене вакцине - остала је иста током последњих неколико година. У неким земљама напредак је заустављен или је чак евидентан пад у обухвату имунизацијом и постоји стварни ризик да ће то поткопати досадашња достигнућа.

Актуелна епидемија вирусом Covid 19 не би смела да доведе у питање одржавање континуитета националних програма имунизације, посебно када су у питању ризичне групе становништва за болести које се могу спречити вакцинацијом (грип, пнеумококна болест, инфекција изазвана респираторним синцицијелним вирусом...). Током 2020. године забележено је смањење обољевања од морбила (малих богиња) у Европском региону Светске здравствене организације (СЗО), односно смањење броја лабораторијски потврђених случајева, што се доводи у везу са подрегистрацијом због лабораторијског надзора над Covid-ом 19. Наравно, редукција броја оболелих од морбила у 2020. години објашњава се и применом физичке дистанце, ношењем маски, затварањем школа, остајањем код куће, забраном масовних догађаја, затварањем граница и применом других мера у превенцији Covid 19.

Епидемија малих богиња и импортовање дивљег вируса дечје парализе прдстављају и даље заједничке претње у области заразних болести Европског региона СЗО, тако да је неопходно интензивирати све активности предвиђене плановима за одржавање статуса земље без полиомијелитиса и плановима за елиминацију морбила - достизање и одржавање високог обухвата 95% или више са 2 дозе ММР вакцине, односно 3 дозе IPV вакцине. Активности подразумевају ревизију картотека, имунизацију пропуштених годишта и даље одржавање и унапређење система активног епидемиолошког надзора.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351