Међународни дан деце оболеле од рака - 15. фебруар 2021.

medj dan dece obolele od raka 2021Установљен 2002. године од стране Међународне кофедерације Удружења родитеља деце оболеле од рака, Међународни дан деце оболеле од рака постао је део Календара јавног здравља у Републици Србији 2013. године.

Обележава се 15. фебруара са циљем подизања свести о малигним болестима у дечијем узрасту, и додатне подршке напорима који имају за циљ обезбеђивање адекватне дијагностике, лечења и подршке породицама. 

Светска здравствена организација (СЗО) процењује да се у свету годишње постави око 300.000 дијагноза малигних болести код деце узраста 0-19 година. Најчешће врсте малигних болести у дечјем узрасту биле су леукемије, тумори мозга, лимфоми, неуробластом и Вилмсов тумор. Рана и тачна дијагноза малигних болести код деце, праћена ефективним лечењем, треба да буде циљ успешног приступа у контроли ових болести.

Успех излечења рака код деце је велики, знатно већи него у популацији одраслих. У високоразвијеним земљама света, стопа преживљавања достиже чак 84%, а важно је напоменути и да је она у порасту чак и у појединим деловима света који имају слабије развијене ресурсе уколико постоји локална и међународна подршка у овој области.

Рано откривање и тачна дијагноза малигних болести код деце могу значајно утицати на повећање вероватноће преживљавања, бољи одговор болести на терапију као и мање скупо и мање интензивно лечење. Постизање бољег ефекта програма који промовишу адекватан приступ у раном препознавању и тачној дијагностици малигних болести у дечјем узрасту, оствариво је као заједнички циљ (који обухвата и заједничку акцију) владиних тела, невладиних организација као и родитељских и удружења грађана.

Укупан број предшколске деце оболеле од малигних неоплазми износи 34 у 2019. години у Београду, према подацима из популационог регистра за рак. Стопа регистроване оболеле деце овог узраста на 100.000 деце износи 27.2. Најчешће малигне болести код деце предшколског узраста у 2019. години односе се на малигне неоплазме крви и лимфног ткива, на другом месту су малигне неоплазме органа за варење. Затим следе малигне неоплазме мокраћно-полног система и злоћудни тумори штитне жлезде и других жлезда са унутрашњим лучењем , потом малигне неоплазме ока, мозга и других делова ЦНС-а и неоплазме из групе система за дисање и секундарних злоћудних тумора недовољно дефинисаних и неозначених.
medj dan dece obolele od raka 2021Током 2019. године у популационом регистру за рак регистровано је укупно 30 деце оболело од малигних неоплазми у Београду у узрасту од 7-19. година. У 2019. години, малигне болести (неоплазме) деце и омладине узраста 7–19 година показују стопу оболевања од 14,4/100.000. Према групама дијагноза, као најчешће у овој добној групи у 2019. години, издвајају се малигне неоплазме крви и лимфног ткива са учешћем од 50% укупног броја новооболелих, затим следе злоћудни тумори штитне жлезде и других жлезда са унутрашњим лучењем, злоћудни тумори ока, мозга и других делова ЦНС-а, злоћудни тумори кости, коже, везивног ткива и дојке и злоћудни тумори мушких полних органа.
 

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351