Изложба ликовних остварења београдских предшколаца на тему правилне исхране у Библиотеци града Београда

mesec pravilne ishraneOктобар - месец правилне исхране и Светски дан хране, Градски завод за јавно здравље Београд традиционално обележава у партнерству са београдским предшколским установама. Од прошле године обележавање овог важног датума употпуњено је сарадњом са још једним значајним партнером– Библиотеком града Београда.

Синхронизованим деловањем свих ових институција здравствено-васпитне активности добијају шире оквире, већу јачину и бољу препознатљивост код опште јавности.

Фокус здравствено-васпитног деловања поводом обележавања Светског дана хране у домену је примарне превенције и усмерава се на оне који већ у најранијем детињству треба да уче да праве оне изборе којима се чува и унапређује лично здравље, али и стање планете на којој живимо и њених ограничених ресурса.

Иако су ове године, из објективних разлога, излостале уобичајене дечје манифестације, традиционални ликовни и литерарни конкурс намењен предшколцима и ученицима основних школа, срећом, није прескочен. Тема конкурса ове године гласила је: „Здравље на уста улази“, са намером да нагласи јаку спону између начина како се хранимо и спремности организма да се бори са потенцијалним „нападачима“. Конкурс је, као и увек до сад, на републичком нивоу расписао Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, а на регионалном нивоу, спровела га је мрежа института и завода за јавно здравље, у сарадњи са предшколским и школским установама.
mesec pravilne ishrane 2020
Од укупно 158 дечјих ликовних радова, из свих 17 београдских предшколских установа, који су пристигли у Градски завод током септембра и октобра, одабрано је шест остварења, који су равноправно понели прву награду на београдском нивоу, док је ликовном остварењу најмлађе учеснице кокурса додељена специјална награда.
mesec pravilne ishrane 2020
У склопу континуиране, веома плодне сарадње Градског завода за јавно здравље и Библиотеке Града Београда, наставља се прошле године успостављена лепа пракса да одабрана ликовна остварења добију изложбени простор и тако постану видљива и за ширу јавност. Изложба награђених радова са овогодишњег конкурса, уз ликовна остварења београдских предшколаца која су ушли у ужи избор за награду, уприличена је у Дечјем одељењу „Чика Јова Змај“ Библиотеке града Београда (Улица Змај Јовина 1), и биће доступна свим корисницима библиотеке и другим заинтересованим малим и великим суграђанима, од 28. октобра до 10. новембра (радно време библлиотеке је од 8 до 20 часова радним данима, а суботом од 8 до 14 часова).
mesec pravilne ishrane 2020
Након изложбеног периода, награђени радови биће прослеђени Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, ради учешћа на републичком конкурсу.
mesec pravilne ishrane 2020

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351