Izložba likovnih ostvarenja beogradskih predškolaca na temu pravilne ishrane u Biblioteci grada Beograda

mesec pravilne ishraneOktobar - mesec pravilne ishrane i Svetski dan hrane, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd tradicionalno obeležava u partnerstvu sa beogradskim predškolskim ustanovama. Od prošle godine obeležavanje ovog važnog datuma upotpunjeno je saradnjom sa još jednim značajnim partnerom– Bibliotekom grada Beograda.

Sinhronizovanim delovanjem svih ovih institucija zdravstveno-vaspitne aktivnosti dobijaju šire okvire, veću jačinu i bolju prepoznatljivost kod opšte javnosti.

Fokus zdravstveno-vaspitnog delovanja povodom obeležavanja Svetskog dana hrane u domenu je primarne prevencije i usmerava se na one koji već u najranijem detinjstvu treba da uče da prave one izbore kojima se čuva i unapređuje lično zdravlje, ali i stanje planete na kojoj živimo i njenih ograničenih resursa.

Iako su ove godine, iz objektivnih razloga, izlostale uobičajene dečje manifestacije, tradicionalni likovni i literarni konkurs namenjen predškolcima i učenicima osnovnih škola, srećom, nije preskočen. Tema konkursa ove godine glasila je: „Zdravlje na usta ulazi“, sa namerom da naglasi jaku sponu između načina kako se hranimo i spremnosti organizma da se bori sa potencijalnim „napadačima“. Konkurs je, kao i uvek do sad, na republičkom nivou raspisao Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, a na regionalnom nivou, sprovela ga je mreža instituta i zavoda za javno zdravlje, u saradnji sa predškolskim i školskim ustanovama.
mesec pravilne ishrane 2020Od ukupno 158 dečjih likovnih radova, iz svih 17 beogradskih predškolskih ustanova, koji su pristigli u Gradski zavod tokom septembra i oktobra, odabrano je šest ostvarenja, koji su ravnopravno poneli prvu nagradu na beogradskom nivou, dok je likovnom ostvarenju najmlađe učesnice kokursa dodeljena specijalna nagrada.
mesec pravilne ishrane 2020U sklopu kontinuirane, veoma plodne saradnje Gradskog zavoda za javno zdravlje i Biblioteke Grada Beograda, nastavlja se prošle godine uspostavljena lepa praksa da odabrana likovna ostvarenja dobiju izložbeni prostor i tako postanu vidljiva i za širu javnost. Izložba nagrađenih radova sa ovogodišnjeg konkursa, uz likovna ostvarenja beogradskih predškolaca koja su ušli u uži izbor za nagradu, upriličena je u Dečjem odeljenju „Čika Jova Zmaj“ Biblioteke grada Beograda (Ulica Zmaj Jovina 1), i biće dostupna svim korisnicima biblioteke i drugim zainteresovanim malim i velikim sugrađanima, od 28. oktobra do 10. novembra (radno vreme bibllioteke je od 8 do 20 časova radnim danima, a subotom od 8 do 14 časova).
mesec pravilne ishrane 2020Nakon izložbenog perioda, nagrađeni radovi biće prosleđeni Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, radi učešća na republičkom konkursu.
mesec pravilne ishrane 2020

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351