Значај употребе антисептика у току пандемије КОВИД-19

dezinfekcija rukuСвет се током неколико претходних месеци суочава са највећим глобалним здравственим изазовом још од времена велике пандемије грипа након Првог светског рата.

На почетку пандемије је велики проблем представљао недостатак сазнања о биолошким карактеристикама вируса, механизмима преношења, начину на који се развија болест, као и веома широк спектар различитих симптома и тежине клиничке слике.

СЗО је на почетку пандемије дала основне смернице за борбу против КОВИД-19. У недостатку вакцине, акценат је стављен на епидемиолошке мере: социјалну дистанцу, надзор над особама које су биле у контакту са инфицираним особама , ношење маски и друге заштитне опреме, појачану личну хигијену, као и хигијену и санитацију средине у којој се борави. У току протеклих неколико месеци сви смо били у прилици да научимо и примењујемо основне неопходне мере за спречавање преношења КОВИД-19 инфекције, са мањим или већим успехом.

Примена дезинфекционих средстава је од самог почетка имала огроман значај у контроли пандемије. Дезинфицијенси су хемијска средства која имају задатак да неутралишу одређене микроорганизме у спољној средини, на предметима и површини тела. Без улажења у дубљу анализу начина деловања, основне карактеристике које су неопходне да би се неко средство користило као дезинфицијенс је да је ефикасно, да не оштећује предмете, да се лако примењује, да је што безбедније, те да је јефтино и доступно.

Корона вируси, у које спада и КОВИД-19, су осетљиви на велики број различитих дезинфицијенаса. За дезинфекцију руку најбоље је користити етил-алкохол (етанол) концентрације 70 %. Етанол не оставља трагове након употребе и није агресиван према кожи. Примена хидрантних крема може ублажити проблем исушивања коже код честе дезинфекције. Осим етанола, могу се користити и други препарати намењени за дезинфекцију коже попут асепсола и дездермана. За дезинфекцију предмета и просторија могу се користити различита средства на бази активног хлора, активног кисеоника, детерџената итд, која се могу набавити на тржишту.

Дакле, зашто, како и колико често користити дезинфицијенсе?

Дезинфицијенси се користе јер су ефикасна средства за уништавање микроорганизама.

Користе се на начин како је предвидео произвођач.

Траба их примењивати онолико често колико је потребно. У превозу, на радном месту и јавним просторима често, код куће само по потреби.

ВАЖНО ЈЕ ЗНАТИ ДА ДЕЗИНФЕКЦИЈА НИЈЕ ЗАМЕНА ЗА ДРУГЕ МЕРЕ. САМО УДРУЖЕНА СА ЊИМА МОЖЕ ДАТИ ДОБРЕ РЕЗУЛТАТЕ У БОРБИ КОЈА ЋЕ ЈОШ ДУГО ТРАЈАТИ.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351