Ниске температуре - како се заштитити

promrzlineЗимско доба године са пратећим ниским температурама, падавинама и ветром често са собом носи ризик од настанка различитих здравствених проблема међу којима се могу јавити и посебна стања која захтевају хитно збрињавање, а то су смрзавање или хипотермија, као опште стање, и промрзлине, локалне промене на изложеним деловима тела.

Ова стања чешће настају код особа које током зиме раде на отвореном или се баве зимским спортовима, али могу погодити свакога ко је неадекватно заштићен и изложен хладноћи, а нарочито су осетљива деца и старији људи због својих специфичних психофизичких карактеристика.

promrzlineПРОМРЗЛИНЕ И КАКО ИХ ПРЕПОЗНАТИ

Промрзлине представљају локалне повреде изазване смрзавањем коже, које у екстремним случајевима могу захватити и дубље структуре (тетиве, мишиће, крвне судове) и довести до тешких и дуготрајних последица, па чак и ампутације делова тела трајно оштећених услед излагања ниским температурама. Најчешће се јављају на прстима стопала и шака, ушним шкољкама и носу, односно захватају оне деловема тела који су највише изложени хладноћи.

Како изгледају промрзлине?

Промрзла кожа је у почетку сјајна и ружичаста, a у погођеним деловима тела често се осећа боцкање (трнци) или жарење. Касније кожа бледи и постаје бела или воштане боје, а на додир је тврда.

Погођени делови тела често постају утрнули и неосетљиви на додир.

Кожа може да се оспе пликовима или да се љушти неколико дана након излагања ниским температурама.

Настанку промрзлина доприносе ниска температура окружења, интензивно струјање хладног ваздуха (ветар), дужа изложеност хладноћи, влажна и тесна одећа и обућа (тесне рукавице, тесна или чврсто зашнирана обућа).

СМРЗАВАЊЕ (ПОТХЛАЂИВАЊЕ, ХИПОТЕРМИЈА)

Веома озбиљно, често и по живот опасно стање, које настаје када температура тела паднe испод 35°С. Најчешћи узроци који могу довести до хипотермије су: ниска спољна температура, влага и ветар, знојење по хладном времену, боравак у води (посебно ако је температура воде испод 10°С), дехидрација, узимање лекова за избацивање вишка течности из организма (тзв. диуретици) .

Код смрзавања цело тело се хлади, тако да главни симптоми настају из потребе тела да се загреје. Зато би требало да знате да препознате ране симптоме потхлађивања, а то су  интезивно дрхтање тела, спори, отежани покрети, неспретан ход и тешкоће у говору.

promrzline

КАКО ДА СПРЕЧИТЕ СМРЗАВАЊЕ И НАСТАНАК ПРОМРЗЛИНА?

Једини сигуран начин спречавања промрзлина и потхлађивања је ограничење времена које проводите напољу пo изузетно хладном времену. Међутим, уколико планирате да проводите време напољу, придржавајте се неких основнх савета:

promrzline

ПРЕ ИЗЛАСКА НАПОЉЕ

ПРОВЕРИТЕ ВРЕМЕНСКУ ПРОГНОЗУ!

Не излажите се екстремним временским условима без преке потребе. Имајте у виду да при јако ниским температурама и ветру промрзлине могу настати након свега неколико минута изложености. Уколико планирате дужи боравак напољу понесите са собом хитне потрепштине (воду, енергетске штанглице, прибор за прву помоћ) у случају да се не можете вратити брзо колико сте планирали. Понесите резервну одећу за утопљавање.

НЕКА ДРУГИ ЗНАЈУ ГДЕ ИДЕТЕ!

Пре него што кренете, обавестите неког од чланова породице или пријатеља куда сте кренули и када планирате да се вратите. Уколико ћете бити негде удаљени, реците им којом рутом идете.

ПРАВИЛНО ОДЕВАЊЕ ЈЕ ОБАВЕЗНО

 • Обуците вишеслојну одећу, коју можете додати или скинути по потреби.
 • Изложене делове тела- образе, нос, уши, прсте, заштитите шалом, капом и рукавицама (рукавице са топлотном изолацијом, најбоље са спојеним прстима и одвојеним палцем). Дебља капа од вуне или материјала отпорних на ветар која прекрива уши је најбољи избор. При екстремној хладноћи преко лица ставите шал или маску. Они ће штитити ваше лице и нос од хладноће, а уједно ће загревати ваздух који удишете
 • Обућа коју носите не сме да буде тесна, нити превише чврста, посебно у делу где се налазе прсти; треба дa има добру топлотну изолацију и да не пропушта воду. Треба да буде довољно дубока, односно да прекрива глежњеве како у њих не би упадао снег, јер се влажни делови тела брже смрзавају.
 • Пожељно је да обучете два пара чарапа. Доњи пар би требало да буде од материјала који упијају влагу, а спољни је пожељно да буде од вуне. Грејачи за стопала су такође добар избор, али треба водити рачуна да не буду превише гломазни, како не би стезали ноге у чизмама јер тиме ометају циркулацију.

ПОСЕБНА ПАЖЊА ПРИЛИКОМ БОРАВКА НА ПЛАНИНИ

Приликом одласка на зимовање где се подразумева свакодневни вишечасовни боравак на снегу, посебно се мора повести рачуна о облачењу. Активан веш дугих рукава и ногавица који упија вишак влаге /зноја је увек добар избор код бављења спортовима на ниским температурама.

Вишеслојно облачење треба завршити спољним слојем одеће- скијашком јакном и панталонама/ скафандером који су водоотпорни и непропусни за ветар, са обавезном капуљачом.

ПРИЛИКОМ БОРАВКА НАПОЉУ

КРЕЋИТЕ СЕ!

Ако останете у покрету док сте вани, ваша циркулација ће бити боља и помоћи ће вам да одржите телесну топлоту. Ипак, пазите да не претерате како бисте чували енергију која ће вам требати на хладноћи.

НЕ ПОТЦЕЊУЈТЕ УТИЦАЈ ХЛАДНОГ ВЕТРА!

Јак ветар утиче на организам да брже губи топлоту, чак и када термометар не показује изузетно ниске температуре.

НЕ ИГНОРИШИТЕ УКОЧЕНОСТ ИЛИ УТРНУЛОСТ ПРСТИЈУ!

Потребно их је одмах загрејати (на пример, ставити руке испод пазуха или на стомак).

НЕМОЈТЕ БЕЗ ПОТРЕБЕ ПРЕВИШЕ ДУГО БОРАВИТИ НА ХЛАДНОЋИ!

Склоните се од хладноће на сваких сат времена и попијте неки топли напитак, промените одећу уколико је влажна.

ПОСЕБАН ОПРЕЗ КОД ДЕЦЕ!

 • Дете не треба излагати екстремним временским условима, попут снежне олује и сл., а уколико се задесите напољу када временски услови почну да се погоршавају, одмах га уведите унутра.
 • Редовно проверавајте да ли му је хладно! Скините му рукавице и погледајте да ли има прве знакове промрзлина (укочени прсти, бледило коже). Многа деца не примете да су им прсти укочени и да трну, или неће да уђу унутра јер се лепо проводе играјући се напољу.
 • Бeбе и јако малу децу немојте изводити напоље при јако ниским температурама и јаком ветру.

Поштујте следеће препоруке:

 • Капа и одећа за хладно време треба да буду направљени од чврсто тканог влакна (нпр. вуна). Вуна и слични материјали обезбеђује добру термо изолацију и омогућавају пренос влаге са коже до спољашње средине. Избегавајте памучну одећу јер упија воду и остаје мокра.
 • Заштитите осетљиве делове тела (лице, шаке, стопала) од хладноће.
 • Одећа треба да буде у слојевима, тако да се њени делови могу додати или скинути, у складу са временским приликама и физичком активношћу детета.
 • Ако се одећа покваси, заменити је сувом, што је пре могуће.
 • Дајте детету пуно топлих, висококалоричних напитака (попут топле чоколаде и сл.). Ако овакви напици нису доступни, дајте му воду да спречите дехидрацију.
 • Дете треба да прави чешће паузе од боравка на хладноћи да би се тело загрејало
 • Ако дете почне да дрхти, повећајте ниво активности, додатно утоплите дете, додајте извор топлоте, или склоните дете са хладноће.
 • Будите пажљиви у близини хладних вода (река, језера, мора) и увек обезбедите себи и детету адекватан појас за спасавање.

ШТА ДА РАДИТЕ У СЛУЧАЈУ ПРОМРЗЛИНА И СМРЗАВАЊА

УКОЛИКО ОСОБА ПОКАЗУЈЕ СИМПТОМЕ И ЗНАКЕ СМРЗАВАЊА И ПРОМРЗЛИНА ЗАЈЕДНО, УВЕК ТРЕБА ПРВО ЗБРИЊАВАТИ СМРЗАВАЊЕ!

promrzlineКако да поступите уколико дође до смрзавања?

 1. Особу преместите на топло место или место заклоњено од хладноће и ветра (по могућству најбоље је одвести до најближе здравствене установе).
 2. Замените јој мокру одоћу сувом.
 3. Прво крените да загревате централни део тела (труп).
 4. Увијте особу у ћебе, а ако сте у прилици загрејте је помоћу термофора, топле боце за воду, грејним јастуцима или електричном ћебади у горњем делу тела (пазух, груди и горњи део леђа). У хитним случајевима га загрејте својим телом.
 5. Топла купка или туширање се не препоручују, већ загревање у близини извора топлоте (нпр. ватре, пећи).
 6. Уколико је особа свесна, дајте јој да пије топле напитке
 7. У што краћем року организујте превоз до медицинске установе – потхлађену особу збрињавајте самостално само уколико је то апсолутно неопходно!

promrzlineЗбрињавање промрзлина

 1. Скините влажну одећу.
 2. Промрзле делове тела постепено загревајте користећи топлу воду (никако врућу) или телесну топлоту (топлоту руке, пазуха или стомака). Воду треба константно мешати око промрзлог дела тела, да би се топлота равномерно распоредила.Проверавајте температуру воде, и према потреби је загрејте У току загревања смрзнутог места може се очекивати појава интензивног бола, те се оно треба збрињавати пажљивим и нежним поступцима. Суви извори топлоте (загрејани предмети) се не препоручују јер могу да изазову опекотине због смањене осетљивости смрзнуте коже.
 3. Наставите са загревањем све док промрзли део тела не постане мек и док му се не врати нормална боја и осетљивост.
 4. По завршеном третману у топлој купки, део тела са промрзлином нежно осушите „тапкањем".
 5. Промрзло место превијте сувим стерилним завојем. Уколико је промрзла шака или стопало, тада се стави стерилан завој између прстију, подигне се екстремитет да би се смањило отицање и заштити се загрејани део тела од поновног смрзавања.
 6. Препоручује се узимање течности
 7. Уколико се у промрзлом делу тела појави интензивнији бол може се узети и неко средство против болова. Деци такође можете дати нешто против болова (парацетамол или ибупрофен, у дози у складу са његовим узрастом) детаљно се придржавајући упутства произвођача. Уколико дете није раније узимало ове лекове, пре давања лека обавезно консултујте свог педијатра због могуће алергијске реакције.

Шта не треба да радите?

 • Никада немојте трљати површину промрзлог дела тела или стављати снег на њу. Трљањем се додатно оштећује ткиво.
 • Немојте бушити пликове на промрзлини. Лагано их прекријте стерилном газом или чистом сувом тканином како бисте спречили инфекцију.
 • Немојте стављати смрзнуте делове тела на радијатор, загревати их врућим облогама или термофором  или  их приносити отвореним изворима топлоте као што је ватра.

Када би требало да се обратите лекару?

Уколико примените загревање топлом водом, а и даље се не враћа осетљивост и нормална боја коже у року од 20 минута, или ако се појаве пликови или кожа постане модра и отечена, неопходан је преглед стручног лица!

ХЛАДНИ ПРЕДМЕТИ И ПРОМРЗЛИНЕ

Смрзавање влажних делова тела (посебно језика и усана) се може догодити и њиховим приљубљивањем уз хладне металне предмете, што се углавном дешава код деце у игри.

КАКО ПОСТУПИТИ

1. Немојте вући смрзнути део тела.

2. Ставите топлу (никако врелу) воду на површину предмета или коже која се спојила са објектом.

3. Када се кожа почне одвајати, нежно помозите детету да се одвоји од металног објекта.

4. Третирајте повреду као отворену рану.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351