Боравак на отвореном у хладним зимским данима - ПРЕПОРУКЕ

Boravak napolju 1Са доласком зимских дана, већина људи се суздржава од активности на отвореном због страха од хладноће. Иако многи одлучују да зимске месеце проведу у својим топлим домовима, могли бисте бити изненађени мноштвом менталних и физичких предности провођења времена на отвореном, чак и када спољашња температура падне. Уобичајено се верује да боравак на отвореном на хладноћи може нашкодитити здрављу, због чега се и многи родитељи одлучују да деца више времена проведу у затвореном простору.

Међутим, заправо се не можете разболети услед провођења времена напољу, на хладноћи. Можда ћете добити цурење из носа, али то је само један од одбрамбених механизама организма како би се решио непожељих микроорганизама, попут бактерија и вируса.
Дакле, уколико се придржавате основних савета како бисте остали безбедни, боравак на нижим спољашњим температурама може бити кориснији од останка у затвореном простору.

Зимска шетња или прављење снешка у вашем дворишту или парку могу вам понудити разне предности за физичко здравље, умни развој, за емоционално благостање како вас, тако и ваше породице.

ШТА НАМ ДОНОСИ БОРАВАК НА ОТВОРЕНОМ?

ПОДСТИЧЕ СТВАРАЊЕ ВИТАМИНА Д
Боравак напољу значајно утиче на стварање витамина Д, јер - чак и онда када је облачан дан, до нас допире одређени сунчев утицај и стимулише организам на стварање овог витамина-хормона који је изузетно значајан за исправан раст и развој костију, али и за превенцију бројних хроничних обољења.

ПОМАЖЕ ВАШЕМ МЕНТАЛНОМ ЗДРАВЉУ!
„Зимска депресија“- стање које многи људи имају услед хладних и тмурних зимских месеци, није повезана са самом хладноћом већ са недостатком светлости, што је карактеристично за зимски период, када су дани краћи, а ноћи дуже. Људи нису довољно изложени сунчевој светлости, што може довести до нерасположења, па чак и депресије. Појединци са овим стањем се често осећају уморно или имају појачан апетит. Најефикаснији третман је заправо излагање светлости. Најбољи начин да то постигнете је да проведете неко време на отвореном. Чак и људи који немају ове периоде лошег расположења могу приметити промену у свом расположењу или проблеме са сном у току зиме.
Бављење активностима на отвореном- попут шетње, може драстично побољшати креативност и фокус. Дакле, ако желите да побољшате своје умне капацитете, или добијете инспирацију, не тражите даље од природног света око вас! Уз то – свеж ваздух и игра смањују и ниво стреса код одраслих па чак и код деце!
 
Нешто тако једноставно као што је свакодневна кратка шетња или боравак у парку може драстично побољшати ваше расположење и учинити хладне зимске дане светлијим и срећнијим/лепшим!

МАЊИ ЈЕ РИЗИК ОД БОЛЕСТИ И ИНФЕКЦИЈА
Иако се можете прехладити, током боравка напољу зими заштићени сте од болести које се јављају током топлијег времена попут оних које преносе крпељи и комарци.

СМАЊУЈЕ НАСТАНАК АЛЕРГИЈА!

Ако проводите време напољу на снегу, нећете морати да бринете о алергијама, али у затвореном простору сте и даље изложени алергенима попут буђи и гриња.

СМАЊУЈЕ УПАЛЕ!
Да ли сте знали да су ваши зглобови мање отечени током зимске сезоне? То је зато што хладноћа делује као природни ледени облог који помаже у смањењу упале.

ПОБОЉШАВА СРЧАНУ ФУНКЦИЈУ
Када обављате разне активности напољу по хладном времену, то је заправо веома добро за ваше срце. Активности на отвореном побољшавају сатурацију кисеоника у крви, обезбеђују организму да одржава адекватну телесну температуру како би се избегао претерани губитак топлоте.

Међутим...
Излазак напоље зими захтева одређене припреме и мере предострожности. Иако боравак напољу по хладном времену има бројне предности, излагање ниским температурама може довести до настанка промрзлина или потхлађености читавог организма, које са собом носе бројне здравствене последице, а понекад могу угрозити и живот.
Информишите се о основим симптомима и знацима промрзлина и хипотермије и пажљиво пратите сигнале које вам тело шаље током боравка на хладном времену, како бисте на време спречили настанак ових стања.
Рани упозоравајући знаци за настанак промрзлина укључују утрнулост, губитак осећаја и пецкање. Симптоми хипотермије укључују интензивно дрхтање, нејасан говор, губитак координације и умор. Више о овим симптомима упознајте се у тексту „Ниске температуре и ризици по здравље“.

САВЕТИ ЗА БЕЗБЕДАН БОРАВАК НА ОТВОРЕНОМ
Како би вам боравак напољу у зимским условима био што пријатнији и безбеднији, придржавајте се неколико једноставних савета.

ПРАТИТЕ ВРЕМЕНСКЕ ПРИЛИКЕ И ПЛАНИРАЈТЕ УНАПРЕД
Обавезно пратите временске прилике, обуците се на одговарајући начин и планирајте своје зимске активности у складу са тим.

ПРАВИЛНО ОДЕВАЊЕ ЈЕ ОБАВЕЗНО!
Обуците више слојева одеће, коју можете скинути или додати по потреби.

ОБУЦИТЕ СЕ „СУВО“, А НЕ САМО „ТОПЛО“
Имајте на уму да је најбржи начин да изгубите телесну топлоту, да се поквасите/покиснете. С обзиром да је вода ефикасан проводник топлоте-уколико сте мокри, брже ћете се охладити и смрзнути. Влажна тканина поред ваше коже ће смањити топлоту вашег тела и изазвати нежељену хладноћу.
Препорука је да памучне тканине које упијају зној и воду, замените синтетичким материјалима који су дизајнирани да се брзо суше. Такође, неопходно је и да имате и непромочиви слој одеће (кабанице и сл.) који спречава да киша, снег и ветар продру до ваше коже.

ЗАШТИТИТЕ НАЈИЗЛОЖЕНИЈЕ ДЕЛОВЕ ТЕЛА
Образе, нос, уши, прсте, заштитите шалом, капом и рукавицама (рукавице са топлотном изолацијом, најбоље са спојеним прстима и одвојеним палцем). Дебља капа од вуне или материјала отпорних на ветар која прекрива уши је најбољи избор. При екстремној хладноћи преко лица ставите шал или маску. Они ће штитити ваше лице и нос од хладноће, а уједно ће загревати ваздух који удишете.

ЗАШТИТИТЕ ВАШУ КОЖУ
Зимски ваздух није само хладан, већ је и сув. Како бисте спречили да се ваша кожа исуши, уносите довољно течности и користите хидратантну крему или лосион за лице.

САВЕТ ПЛУС: Не заборавите и крему за сунчање. И зими можете добити опекотине од сунца, чак иако је дан облачан и тмуран. Важно је знати да снег рефлектује до 80 % УВ зрака, тако да вас многи од њих могу погодити и два пута. Нанесите крему за сунчање која блокира и УВА и УВБ зраке као и балзам за усне са заштитним фактором. Заштитите очи од снега и леда наочарима.

 НОСИТЕ АДЕКВАТНУ ОБУЋУ
Обућа коју носите не сме да буде тесна, нити превише чврста, посебно у делу где се налазе прсти; неопходно је дa има добру топлотну изолацију и да не пропушта воду. Такође, треба да буде довољно дубока, тј. да прекрива глежњеве како у њих не би упадао снег, јер се влажни делови тела брже смрзавају.
Препорука је да обучете два пара чарапа. Доњи пар би требало да буде од материјала који упијају влагу, а спољни да буде од вуне. Грејачи за стопала су такође добар избор, али треба водити рачуна да не буду превише гломазни, како не би стезали ноге у чизмама јер тиме ометају циркулацију.

УНОСИТЕ ДОВОЉНО ТЕЧНОСТИ
Подједнако је важно да уносите адекватну количину течности, приликом боравка напољу зими као и лети, чак иако можда нисте толико жедни.
Не заборавите да можете дехидрирати на хладноћи због знојења, дисања, сувог зимског ветра, али то ћете вероватно теже приметити током хладног времена. Пијте воду пре, током и после боравка на отвореном.

САВЕТ ПЛУС: Понесите термос са биљним чајем.
 
Boravak napolju 2

ДОДАТНИ ОПРЕЗ И СА ЉУБИМЦИМА
Уколико одлучите да шетате љубимце напољу зими, будите сигурни да знате границе те животиње када је у питању хладноћа. Можда бисте желели да размислите о краћој шетњи од уобичајене или да свом љубимцу обучете заштитну одећу.

САВЕТ ВИШЕ:
Када се вратите у топлину вашег дома...
•    Немојте одмах скидати одећу, задржите је на себи још неко време. Иако ћете можда бити у искушењу да одмах уклоните слојеве када се вратите унутра, дајте свом телу времена да се прилагоди. Ако нисте мокри, сачекајте 10 до 15 минута пре него што се пресвучете у другу одећу. Ако пребрзо изгубите топлоту из тела, можете доживети хипотермију након дуге шетње или вежбања, која је резултат тога што тело смањује производњу топлоте док брзо губи постојеће залихе.
•    Не ускачите одмах у топлу купку након што сте провели неко време напољу. Ваш први инстинкт након што дођете са хладноће може бити да се загрејете што је брже могуће. Али избегавајте да прерано скачете у врућу каду, јер то може изазвати брз пад крвног притиска услед нагле промене телесне температуре– због чега бисте  могли чак и да изгубите свест.Уместо тога, дозволите свом телу да се постепено загреје. Обуците још неколико слојева одеће, пар меканих чарапа или папуча и угрејте се уз топли напитак.
 
Током екстремних временских услова (јак ветар, јаке снежне падавине, изузетно ниске температуре) скратите свој боравак на отвореном, или га одложите.  Знајте када да кренете кући и да се загрејете.

Иако у зимским условима готово сваки излазак напоље захтева сложену организацију и улагање додатне енергије, ниједан изговор како би се боравак и активности напољу избегли, није довољно добар, а то нарочито не смеју бити временске прилике!
Посебно не ове године, када су управо затворени простори претња по наше здравље већа него икада пре, и то нарочито током хладнијих месеци који долазе. Имајте на уму да је циркулација бројних инфективних агенаса, укључујући и сам вирус короне, много интензивнија у затвореним просторима, те је и могућност заражавања у њима много већа него на отвореном.

На одраслима је одговорност. Важно јесте, али никако не и довољно отворити прозор да у кућу уђе мало свежег ваздуха. Неопходно је што чешће изаћи на ваздух и извести своје малишане.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351