Безбедан боравак на планини

planineЗимски дани су увелико стигли и празнична атмосфера се осећа у ваздуху. Након још једне тешке и напорне године, већина нас ће пожелети да се склони из ужурбаних и сивих градова и оде на зимовање по мало снега и свежег ваздуха. Планине представљају један од најбољих избора за бег од свакодневних обавеза и прикупљање енергије за нове изазове које ће донети предстојећа година. Међутим, колико год да скијање, санкање и играње на снегу звучи узбудљиво и занимљиво, зима и снег могу бити и веома непредвидиви и са собом носити низ различитих опасности.
Како бисте били безбедни на путу од куће до планине као и током боравка тамо, придржавајте се следећих једноставних савета:

БЕЗБЕДНИ НА ПУТУ!
Када колима кренете у планину, неопходно је да у возилима имате адекватну опрему у случају да вас на путу задеси снежна олуја или да због других непредвиђених околности морате да проведете неко дуже непланирано време или чак преноћите у аутомобилу.
Подразумева се да на пут никако не треба кретати без зимске опреме, лопате, свеће-упаљача, воде, хране, ћебета и прибора за прву помоћ. Корисно је у возилу имати и батеријску лампу и резервне батерије.
Резервоар треба да буде пун јер ћете у случају да морате да чекате потрошити доста горива на рад мотора и грејање. Како бисте уштедели гориво, а уједно се и угрејали, препорука је да на сваких сат времена укључујете мотор да ради десетак минута.
Морате да водите рачуна да вам ауспух није запушен док мотор ради а кола мирују, како не би дошло до гушења угљен-моноксидом из издувних гасова који могу продрети у кабину возила.
Одржавајте телесну топлоту тако што ћете радити лагане физичке вежбе, попут кружења шакама и стопалима, или тапшите како бисте побољшали циркулацију.
Немојте напуштати возило пошто сте у њему заштићени од ветра, и у затвореном је свакако топлије него напољу. Такође имајте на уму да је увек лакше пронаћи завејано возило него завејаног човека.

НА ПЛАНИНИ
ПРЕ ИЗЛАСКА НАПОЉЕ

ПРОВЕРИТЕ ВРЕМЕНСКУ ПРОГНОЗУ!
Не излажите се екстремним временским условима без преке потребе. Имајте у виду да при јако ниским температурама и ветру промрзлине могу настати након свега неколико минута изложености.

НЕКА ДРУГИ ЗНАЈУ ГДЕ ИДЕТЕ!
Пре него што кренете, обавестите неког од чланова породице или пријатеља куда сте кренули и када планирате да се вратите. Уколико сте се упутили на неко удаљено место, реците им којом рутом идете.

ПРИПРЕМИТЕ СЕ ЗА ИЗЛАЗАК НА СНЕГ!
Уколико планирате дужи боравак напољу понесите са собом хитне потрепштине (воду, енергетске штанглице, сушено воће или орашасте плодове, прибор за прву помоћ) у случају да се не можете вратити брзо колико сте планирали. Како бисте се угрејали, топло пиће (чај, кафа, какао) или храна понекад је најбоље решење. Супа са кнедлама је одлична идеја- она ће вас истовремено угрејати и надокнадити вам изгубљену енергију. Топле напитке сипајте у термос који ће одржати топлоту. Понесите резервне чарапе, рукавице и одећу за утопљавање. Астро фолија је веома корисна ствар тешка свега пар стотина грама, а упакована тако да вам може стати у џеп.

АСТРО ФОЛИЈА 
Овај производ се користи за утопљавање и очување телесне температуре у хладним условима. У изузетним случајевима може вам чак спасити и живот. Астро фолија је нужан додатак алпинистичкој или планинарској опреми, а веома је корисна свима који хладне зимске дане проводе на отвореном и могу доћи у опасност од потхлађивања (скијаши, сноубордери и др.). Веома се лако упоребљава и може се користити више пута. Једноставно се рашири фолија и обмота око тела појединца као ћебе или прекривач.

ПРАВИЛНО ОДЕВАЊЕ ЈЕ ОБАВЕЗНО!
•    Обуците вишеслојну одећу, коју можете додати или скинути по потреби.
•    Изложене делове тела- образе, нос, уши, прсте, заштитите шалом, капом и рукавицама (рукавице са топлотном изолацијом, најбоље са спојеним прстима и одвојеним палцем).
•    У условима велике хладноће веома је важно да глава буде адекватно утопљена. Дебља капа од вуне или материјала отпорних на ветар која прекрива уши је најбољи избор. При екстремној хладноћи преко лица ставите шал или маску. Они ће штитити ваше лице и нос од хладноће, а уједно ће загревати ваздух који удишете.
•    Обућа коју носите не сме да буде тесна, нити превише чврста, посебно у делу где се налазе прсти; треба дa има добру топлотну изолацију и да не пропушта воду. Треба да буде довољно дубока, односно да прекрива глежњеве како у њих не би упадао снег, јер се влажни делови тела брже смрзавају.
•    Пожељно је да обучете два пара чарапа. Доњи пар би требало да буде од материјала који упијају влагу, а спољни је пожељно да буде од вуне. Грејачи за стопала су такође добар избор, али треба водити рачуна да не буду превише гломазни, како не би стезали ноге у чизмама јер тиме ометају циркулацију. Такође водите рачуна да за зиму купујете обућу са ђоном од материјала који се неће клизати по леду и снегу.

ПРИЛИКОМ БОРАВКА НАПОЉУ

КРЕЋИТЕ СЕ!
Кретање ће побољшати вашу циркулацију и помоћи ће вам да одржите телесну топлоту. Ипак, пазите да не претерате како бисте чували енергију која ће вам бити неопходна на хладноћи.

НЕ ПОТЦЕЊУЈТЕ УТИЦАЈ ХЛАДНОГ ВЕТРА!
Јак ветар утиче на организам тако да брже губи топлоту, чак и када термометар не показује изузетно ниске температуре.

НЕ ИГНОРИШИТЕ УКОЧЕНОСТ ИЛИ УТРНУЛОСТ ПРСТИЈУ!
Потребно их је одмах загрејати (на пример, ставити руке испод пазуха или на стомак).

НЕМОЈТЕ ПРЕВИШЕ ДУГО БОРАВИТИ НА ХЛАДНОЋИ БЕЗ ПОТРЕБЕ!
На сваких сат времена се склоните са хладноће и попијте неки топли напитак, промените одећу уколико је влажна.
 
ПОСЕБАН ОПРЕЗ КОД ДЕЦЕ!

·         Дете не треба излагати екстремним временским условима, попут вејавице и сл., а уколико се задесите напољу када се временски услови погоршају, одмах га уведите унутра.

·         Редовно проверавајте да ли му је хладно! Скините му рукавице и погледајте да ли има прве знаке промрзлина (укочени прсти, бледило коже). Многа деца не примете да су им прсти укочени и да трну, или неће да уђу унутра јер се лепо проводе играјући се.

·         Бeбе и малу децу немојте изводити напоље при веома ниским температурама и јаком ветру.


Придржавајте се следећих препорука:

·         Капа и одећа за хладно време треба да буду направљени од чврсто тканог влакна (нпр. вуна). Вуна и слични материјали обезбеђују добру термо изолацију и омогућавају пренос влаге са коже до спољашње средине. Избегавајте памучну одећу јер упија воду и остаје влажна.

·         Заштитите најизложеније делове тела (лице, шаке, стопала) од хладноће.

·         Одећа треба да буде у слојевима, тако да се њени делови могу додати или скинути, у складу са временским приликама и физичком активношћу детета.

·         Ако се одећа покваси, замените је сувом, што је пре могуће.

·         Дајте детету течност у виду топлих, висококалоричних напитака (топлу чоколаду и сл.). Ако овакви напици нису доступни, дајте му воду како бисте спречили губитак течности.

·         Дете треба да прави чешће паузе у затрвореном простору, како би се загрејало.

·         Ако дете почне да дрхти, повећајте ниво активности, додатно га утоплите, додајте извор топлоте, или склоните дете са хладноће.

·         Будите пажљиви у близини хладних вода (река, језера, мора) и увек обезбедите себи и детету адекватан појас за спасавање.

 
НА СКИЈАЊУ...

Обавестите некога о вашој рути скијања и очекиваном времену повратка, у случају да нешто пође по злу.

ВИШЕСЛОЈНО СЕ ОБУЦИТЕ!
Приликом одласка на зимовање где се подразумева свакодневни вишечасовни боравак на снегу, посебно се мора повести рачуна о облачењу. Активан веш дугих рукава и ногавица који упија вишак влаге и зноја је увек добар избор код бављења спортовима на ниским температурама.
Вишеслојно облачење треба завршити спољним слојем одеће-скијашком јакном и панталонама/ скафандером који су водоотпорни и непропусни за ветар, са обавезном капуљачом.

ЗАШТИТИТЕ КОЖУ ОД ВЕТРА АЛИ И ОД СУНЦА!
Ако скијате или возите сноуборд у планинама, ризик од опекотина од сунца је још већи. СА већом надморском висином већа је и изложеност УБ зрачењу. На сваких 1.000 метара надморске висине, изложеност УВ зрачењу се повећава за 10 процената.
Пре него што кренете напоље, нанесите крему за сунчање са најмање СПФ 30 на лице, врат и друге изложене делове коже и нанесите балзам за усне са заштитним фактором пре, током и након скијања.

ЗАШТИТИТЕ ОЧИ!
Снег је посебно добар рефлектор и готово удвостручује изложеност особе УВ зрачењу, док лед може рефлектовати и до 80 одсто сунчевих зрака. Сходно томе, не заборавите да заштитите очи наочарима за сунце које блокирају УВ зрачење.

БУДИТЕ БЕЗБЕДНИ НА СТАЗИ!
Кацига треба да представља неизоставан део опреме на стази за све узрасте, било да скијате, возите сноуборд или моторне санке.
Кацига треба да одговара обиму главе и узрасту, да буде добро одржавана, да се правилно носи (каишеве адеквтано затегнути) и да се не скида током боравка на стази. Иако не постоје кациге које ће вас заштитити од потреса мозга она вас може заштитити од озбиљних повреда главе.

БУДИТЕ ВИДЉИВИ НА СТАЗИ!
Иако су црна и бела одећа увек у тренду, одећа јарких боја је увек бољи избор.
Такође, обавезно обавестите некога о вашој рути вежбања и очекиваном времену повратка, у случају да нешто пође по злу.

planine 2

ЈОШ НЕКОЛИКО КОРИСНИХ САВЕТА КОЈИ ЋЕ ВАМ БОРАВАК НА СКИЈАЊУ УЧИНИТИ БЕЗБЕДНИЈИМ!

Не крећите на планину физички неприпремљени!
Немојте излазити на стазу незагрејани!
Увек са собом носите напуњен мобилни телефон!
Правите чешће паузе како бисте се одморили и загрејали!
Немојте конзумирати алкохол у току скијања! Алкохол шири крвне судове и даје привидан утисак да вам је топлије а у ствари доводи до бржег губитка топлоте због појачане периферне циркулације и може допринети бржем настанку потхлађивања.
Више о томе како да спречите потхлађивање и промрзлине информишите се на: „Ниске температуре и ризици по здравље“.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351