Активности у природи помажу у ослобађању од стреса

стрес природаСвакодневно смо суочени са ситуацијама које носе одређени ниво стреса. Велике су разлике како свако од нас реагује на стресну ситуацију. Оно што је за једну особу стрес, за другу не представља извор стреса.

Уз мало посвећености и упорности, можемо да научимо да пронађемо позитивне аспекте сваког догађаја, што нам помаже да исконтролишемо стресну ситуацију и онда када је она неизбежна. Превазилажење стреса често се може постићи променом перцепције, начина гледања на ситуацију и себе у тој ситуацији. Неки људи врло успешно преусмеравају стрес у продуктивну енергију, креативан рад и постизање сјајних резултата. Важно је да стрес почнемо да посматрамо на конструктиван начин, као прилику за акцију и да будемо оријентисани на резултат и активности које воде до резултата.

 

Механизми који организму помажу у одбрани од стреса су исти они које би требало свакодневно да примењујемо у циљу очувања доброг здравља и општег благостања. Добра исхрана и сан, време проведено у активностима у природи, избегавање цигарета, алкохола и кофеина. Здрав начин живота помаже организму да адекватно реагује на свакодневне животне ситуације, па тако и на оне које стварају стрес.

Здраве навике подижу ниво отпорности на негативне спољашње утицаје. Свакодневна умерено брза шетња у трајању од пола сата је циљ који се лако достиже, а делује позитивно на психичко и физичко здравље и ослобађање од стреса, посебно ако постоји могућност да ходате у природи. И све друге активности у природи су корисне. Наш савет је да пронађете оно што вам највише одговара, било да је то уређење баште, садња цвећа, шетња са љубимцима, вожња бицикла са децом или нека друга активност која вам прија.

Свакодневно можете уживати у најближем парку, ходати поред реке или језера, а повремено приуштите себи и одлазак ван града, боравак у шуми, пар дана у селу или у викендици пријатеља.

Један од најефикаснијих начина да смањимо стрес је боравак у природи и вежбање, које се често примењује заједно са психотерапијским техникама у циљу управљања стресом. Препоручују се умерено интензивне вежбе минимално 30 минута, већину дана током недеље, а најбоље је ако имате могућности да што чешће будете активни у природном окружењу.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351