Вртић "Бисер" 16. октобра у знаку правилне исхране

vrtic biserОктобар - месец правилне исхране и Светски дан хране, већ деценијама уназад, Градски завод за јавно здравље Београд обележава у партнерству са београдским предшколским установама. На овај начин, фокус здравствено-васпитног деловања Завода стављен је на оне пред којима је шанса да већ у најранијем детињству науче да праве изборе којим ће сачувати и унапредити сопствено здравље, али истовремено научити да поштују планету на којој живимо и њене све ограниченије ресурсе.

Централна манифестација поводом обележавања Месеца правилне исхране одржана је на сам Светски дан хране, у среду, 16. октобра, у новобеоградском вртићу „Бисер“.

Манифестацији у вртићу „Бисер“ присуствовало је око 70 гостију – деце, родитеља, васпитача и нутрициониста из других предшколских установа. Вртић је тога дана цео био у знаку здравља и правилне хране. Ходнике објекта красиле су ликовни и колажни мотиви који су за циљ имали да прикажу здраве намирнице и дочарају све принципе правилне исхране. У атријуму вртића предшколци су учестовали у читавом низу креативних радионица које су биле уприличене како би се најмлађи што маштовитије и непосредније упутили у ову важну тему.

vrtic biser

Главни део манифестације чинио је, као и увек до сад, сценски колажни програм, чији су извођачи била деца-домаћини, а појачање на сцени били су им вршњаци из предшколских установа „Лане“ из Гроцке и „Чика Јова Змај“ са Вождовца. Десетине малишана су током полусатног наступа стиховима, сценским покретом, уз одабране музичке нумере, пренели присутној публици важне поруке о значају који квалитетне, мудро одабране и свеже намирнице имају за правилан развој и здравље деце.

Део националне кампање поводом Месеца правилне исхране традиционално је чинио, ликовни и литерарни конкурс, ове године на тему „Правилна исхрана – доступна и приступачна свима. За свет без глади“, расписан на републичком нивоу од стране Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

vrtic biser

У Градски завод за јавно здравље Београд, током септембра и октобра, пристигла су чак 103 дечја ликовна остварења, из 16 београдских предшколских установа. И ове године настављена је пракса да комисију за избор најуспешнијих ликовних остварења чине такође деца нешто старијег, школског узраста. Овог пута комисију је чинило петоро ученика ОШ „Бранко Радичевић“ са Новог Београда. Овај тим шестака и осмака, предвођен њиховом професорком ликовне културе, окупио се у понедељак, 7. oктобра и одабрао пет, према њиховом суду, најбољих ликовних радова београдских предшколаца, који су равноправно понели 1. награду на нивоу Града Београда.

Дечја манифестација у вртићу „Бисер“ била је идеална прилика да се предшколцима – ауторима најуспешнијих ликовних остварења уруче симболичне награде, а хол вртића био је простор намењен њиховом премијерном излагању.

У склопу недавно успостављене сарадње Градског завода за јавно здравље и Библиотеке Града Београда, најзанимљивији радови београдских предшколаца, доступни су за београдску јавност у Дечјем одељењу Библиотеке, у Змај Јовиној улици, од 17. до 24. Октобра. Након овог изложбеног периода, радови ће бити прослеђени у Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, на републички ликовни конкурс.

vrtic biser

vrtic biser

vrtic biser

vrtic biser

vrtic biser

vrtic biser

vrtic biser

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351