Vrtić "Biser" 16. oktobra u znaku pravilne ishrane

vrtic biser

Oktobar - mesec pravilne ishrane i Svetski dan hrane, već decenijama unazad, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd obeležava u partnerstvu sa beogradskim predškolskim ustanovama. Na ovaj način, fokus zdravstveno-vaspitnog delovanja Zavoda stavljen je na one pred kojima je šansa da već u najranijem detinjstvu nauče da prave izbore kojim će sačuvati i unaprediti sopstveno zdravlje, ali istovremeno naučiti da poštuju planetu na kojoj živimo i njene sve ograničenije resurse.

Centralna manifestacija povodom obeležavanja Meseca pravilne ishrane održana je na sam Svetski dan hrane, u sredu, 16. oktobra, u novobeogradskom vrtiću „Biser“.

Manifestaciji u vrtiću „Biser“ prisustvovalo je oko 70 gostiju – dece, roditelja, vaspitača i nutricionista iz drugih predškolskih ustanova. Vrtić je toga dana ceo bio u znaku zdravlja i pravilne hrane. Hodnike objekta krasile su likovni i kolažni motivi koji su za cilj imali da prikažu zdrave namirnice i dočaraju sve principe pravilne ishrane. U atrijumu vrtića predškolci su učestovali u čitavom nizu kreativnih radionica koje su bile upriličene kako bi se najmlađi što maštovitije i neposrednije uputili u ovu važnu temu.

vrtic biser

Glavni deo manifestacije činio je, kao i uvek do sad, scenski kolažni program, čiji su izvođači bila deca-domaćini, a pojačanje na sceni bili su im vršnjaci iz predškolskih ustanova „Lane“ iz Grocke i „Čika Jova Zmaj“ sa Voždovca. Desetine mališana su tokom polusatnog nastupa stihovima, scenskim pokretom, uz odabrane muzičke numere, preneli prisutnoj publici važne poruke o značaju koji kvalitetne, mudro odabrane i sveže namirnice imaju za pravilan razvoj i zdravlje dece.

Deo nacionalne kampanje povodom Meseca pravilne ishrane tradicionalno je činio, likovni i literarni konkurs, ove godine na temu „Pravilna ishrana – dostupna i pristupačna svima. Za svet bez gladi“, raspisan na republičkom nivou od strane Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.     

vrtic biser

U Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, tokom septembra i oktobra, pristigla su čak 103 dečja likovna ostvarenja, iz 16 beogradskih predškolskih ustanova. I ove godine nastavljena je praksa da komisiju za izbor najuspešnijih likovnih ostvarenja čine takođe deca nešto starijeg, školskog uzrasta. Ovog puta komisiju je činilo petoro učenika OŠ „Branko Radičević“ sa Novog Beograda. Ovaj tim šestaka i osmaka, predvođen njihovom profesorkom likovne kulture, okupio se u ponedeljak, 7. oktobra i odabrao pet, prema njihovom sudu, najboljih likovnih radova beogradskih predškolaca, koji su ravnopravno poneli 1. nagradu na nivou Grada Beograda.

Dečja manifestacija u vrtiću „Biser“ bila je idealna prilika da se predškolcima – autorima najuspešnijih likovnih ostvarenja uruče simbolične nagrade, a hol vrtića bio je prostor namenjen njihovom premijernom izlaganju.

vrtic biser

U sklopu nedavno uspostavljene saradnje Gradskog zavoda za javno zdravlje i Biblioteke Grada Beograda, najzanimljiviji radovi beogradskih predškolaca, dostupni su za beogradsku javnost u Dečjem odeljenju Biblioteke, u Zmaj Jovinoj ulici, od 17. do 24. Oktobra. Nakon ovog izložbenog perioda, radovi će biti prosleđeni u Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, na republički likovni konkurs.

vrtic biser

vrtic biser

vrtic biser

vrtic biser

vrtic biser

vrtic biser

vrtic biser

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351