Светски дан воде 22. март 2019. - "НЕ ОСТАВЉАТИ НИКОГА ИЗА"

svetski dan vode 2019Ко год да сте ви, где год да сте, вода је ваше људско право.

Шта је тема?

Тема Светског дана вода 2019. је "НЕ ОСТАВЉАТИ НИКОГА ИЗА" . Ово је прилагођавање централног очекивања од Агенде за одрживи развој 2030: како одрживи развој напредује, сви морају имати користи.

Како се то односи на воду?

Циљ 6 Одрживог развоја (СДГ 6) представља тежњу да се осигура доступност и одрживо управљање водама за све до 2030. године, по дефиницији, то значи не остављати никога иза себе.

У чему је проблем?

Данас, милијарде људи и даље живи без питке воде – у својим домаћинствима, школама, на радним местима, фармама и фабрикама боре се да преживе и напредују. Маргинализоване групе - жене, деца, избеглице, аутохтони народи, особе са инвалидитетом и многи други - често су запостављени, а понекад и суочени са дискриминацијом, док покушавају приступити и управљати безбедном водом која им је потребна.

Шта 'безбедна вода' значи?

'Безбедна вода "је скраћеница за" безбедно управљање питком водом: водом која је доступна, на располагању када је то потребно, и без загађења.

Зашто је важно?

Ко год да си, где год да си, вода је ваше људско право. Доступност питке воде подупире јавно здравље и та доступност је кључна за одрживи развој и стабилан и просперитетан свет. Не можемо напредовати као глобално друштво, док многи људи живе без питке воде.

Шта је људско право на воду?

У 2010. години, УН је установила "право на безбедну и чисту воду за пиће и санитацију, као људско право које је од суштинског значаја за пуно уживање живота."  Право на воду даје право сваком, без дискриминације, на довољну количину воде, безбедну, прихватљиву, физички доступну и приступачну воду за личну и кућну употребу, што укључује воду за пиће, личну хигијену, прање одеће, припрему хране и личну употребу и хигијену домаћинства.

Зашто су људи „остављени иза“?

Људи остају без исправне воде из више разлога. У наставку су неки од "разлога за дискриминацију" који узрокују да одређени људи буду у посебно неповољном положају када је реч о приступу води:

• пол

• раса, етничка припадност, вероисповест, каста, језик и националност

• инвалидитет, старост и здравствено стање

• имовинско стање, економски и социјални статус,

Други фактори, као што су деградација животне средине, климатске промене, раст становништва, сукоби, присилно расељавање и миграциони токови могу такође несразмерно да утичу на маргинализоване групе путем утицаја на воду.

ШТА ЈЕ ПОТРЕБНО ДА СЕ РАДИ?

Да не би 'оставили никога иза', морамо усмерити наше напоре ка укључивању људи који су маргинализовани или игнорисани. Службе које су задужене за водоснабдевање морају задовољити потребе маргинализованих група и њихов глас мора да се чује у процесима доношења одлука. Регулаторни и правни оквири морају да осигурају право на воду за све људе, као и довољно средстава која морају бити правично и ефикасно усмерена ка онима којима је то најпотребније.

Такође, Центру за хигијену и хуману екологију Градског завода за јавно здравље Београд, можете се обратити и упутити захтев у свим случајевима када вам је потребна физичко-хемијска, микробиолошка, биолошка и/или паразитолошка анализа воде, било да је у питању: вода за пиће, изворска и минерална вода, подземна вода, површинска вода, вода за купање и рекреацију (базени, купалишта, хидромасажне каде), отпадна вода, котловска вода, вода из расхладних уређаја, вода за наводњавање, или вода непознатог порекла.

svetsdki dan vode 2019

*текст преузет и адаптиран са интернет странице UN https://www.worldwaterday.org/resources/

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351