Светски дан борбе против хепатитиса - 28. јул 2018. године

светски дан хепатитиса 2018,,Пронађимо милионе неоткривених"

Поводом обележавања Светског дана борбе против хепатитиса у суботу 28. јула 2018. године од 9 до 12 часова у Градском заводу за јавно здравље Београд обавиће се бесплатно тестирање крви на присуство маркера вируса хепатитиса Б и Ц.

Светска здравствена организација је од 2010. године установила 28. јул као дан обележавања борбе против Хепатитиса. Овај дан је одабран у част рођендана нобеловца проф. Блумберга, који је открио вирус Хепатитиса Б.

Слоган овогодишње кампање Светске здравствене организације и Светског савеза за хепатитисе поводом обележавања Светског дана хепатитиса је „Пронађимо милионе неоткривених“. Велики број људи не зна да има инфекцију, јер нема знаке и симптоме болести или су они благи и неспецифични.

Инфицирана особа, иако нема симптоме, може да зарази другу здраву особу!

У свету је око 325 милиона људи оболело од вирусних хепатитиса. Годишње од ових инфекција умре око 1,34 милиона људи.

Да би се постигао главни циљ Глобалне здравствене стратегије о вирусним хепатитисима 2016 – 2021 - елиминацији вирусних хепатитиса у будућности, неопходно је да се повећа свест о важности постављања дијагнозе, да се људи охрабре да се тестирају и да се подигне свест о превенцији хепатитиса.

Циљ глобалне стратегије је да се до 2030. године 90% особа инфицираних ХБВ-ом и ХЦВ-ом тестира и дијагностикује и да се 80% пацијената који захтевају лечење заиста и лечи, као и да се смањи смртност од компликација Хепатитиса Б и Хепатитиса Ц за 65%, односно да буде мање од 500.000 умрлих особа у свету.

Тестирање је најпоузданији начин раног откривања инфекције због неспецифичних клиничких знакова и велике могућности да инфекција не буде благовремено откривена.

Хронични хепатитис Б и Ц су главни узроци настанка цирозе и рака јетре и најчешћи разлози за трансплантацију јетре у Европи.

Рана дијагноза и лечење могу да спрече трајно оштећење јетре, као и преношење инфекције на друге особе.

Вакцинација је најбоља и најефикаснија мера превенције од хепатитис Б вирусне инфекције, која може да доведе до елиминације ХБВ.

Хепатитис Б вакцина штити од инфекције просечно 4,5 милиона деце годишње!

Из године у годину на територији Београда региструјемо смањење броја оболелих од акутног хепатитиса Б, што је резултат обавезне имунизације деце у првој години живота и у 12. години, уколико до тада нису вакцинисана, а која се спроводи континуирано од 2006. године, као и имунизације одређених категорија становништва под повећаним ризиком, која се спроводи од 1989. године.

Погледајте брошуру о хепатитису Б

Погледајте брошуру о хепатитису Ц

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351